Drame aprinse cu chibritul

Opt constănțeni au murit arși de vii

1306
Opt constănțeni au murit arși de vii - a664e9670d6cb8e2ea64c587bf475c45.jpg
Mai bine de 140 de incendii au izbucnit de la începutul anului în județul Constanța. Ele au dus atât la pierderea a opt vieți omenești, cât și la pagube materiale de peste 134.000 de lei.

În ultima perioadă, citim din în ce în ce mai des despre cazuri de incendii care izbucnesc din te miri ce. Așa se face că, de exemplu, chiar în noaptea de luni spre marți, magazia de lemne a unui locuitor din Cumpăna a luat foc. Aici au ars mai bine de 200 de kilograme de lemne și patru metri de gard. Se pare că totul a pornit de la o flacără aprinsă în mod intenționat, polițiștii urmând să stabilească cine a fost vinovatul.
Acest lucru vine la doar o zi după ce, duminică, unui om din Medgidia i-a luat foc magazia din lemn. Și asta din cauza neatenției unei persoane care a aruncat pe jos un chibrit nestins. În urma incendiului, au ars atât magazia, cât și mașina de spălat și un frigider.

15 salvați, opt decedați
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea (ISU), Paula Anghel, de la începutul anului și până acum, pompierii au fost chemați să intervină la 146 de incendii, cu 48 mai multe decât aceeași perioadă a anului trecut.
Unele misiuni din anul acesta au înregistrat succese, în urma acestor intervenții fiind salvate 15 persoane, dintre care 14 adulți și un copil. Totodată, au fost salvate și bunuri care depășesc suma de 3.100.000 de lei.
Altele, din păcate, au înregistrat atât victime, cât și pagube mate-riale. Mai exact, opt persoane și-au pierdut viața și alte cinci au suferit arsuri grave în urma flăcărilor, pagubele materiale ridicându-se la 134.000 de lei.
Anul acesta, mai bine de 100 de incendii s-au înregistrat la gos-podăriile oamenilor. Șase s-au înregistrat în hoteluri și restaurante, alte șase în industrie, cinci în construcții, patru în sectorul comercial, alte patru în instituțiile publice și transport, unul în agricultură, iar 11 în alte domenii.

Cauzele izbucnirii incendiilor
Potrivit Paulei Anghel, atât pe primul trimestru al anului 2010 cât și pe primul trimestru al acestui an, cauza principală a incendiilor o reprezintă defecțiunile la instalațiile electrice.
Aceasta este urmată de in-cendiile izbucnite în urma de-fecțiunilor mijloacelor de încălzire cât și din cauza coșurilor sau burlanelor înfundate.
Totodată, și acțiunile de incendiere intenționată sunt destul de ridicate.
O altă cauză a arderilor este reprezentată de tutun. Dacă anul acesta, numărul arderilor cauzate de chiștoace de țigară au crescut destul de mult, pe o scară de la 0 la 35 ele ocupând 15, anul trecut situația lor era alta, pe aceeași scară situându-se abia pe locul doi.
De precizat este că, alte cauze, pe lângă cele enumerate mai sus, care au dus la izbucnirea in-cendiilor, sunt legate fie de cenușa sau jarul din sobă, fie de jocuri ale copiilor cu chibriturile.
De asemenea, peste 90 % din situații au loc la proprietățile individuale, în timp ce doar 9% se înregistrează pe domeniul public și privat al statului.
Totodată, în mediul urban au loc mai multe incendii, decât în cel rural. Astfel, peste 56% din incendii au loc la orașe, în timp ce 43, 33 % la sate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2695 secunde