Operațiunea "Balconul" a aruncat un bloc în aer!

Marţi, 16 Octombrie 2012, 17:52
9688
Este cunoscut faptul că, la Constanța, se construiește absolut haotic și că se profită de orice bucățică de spațiu verde și de ce-a mai rămas din parcuri pentru a se ridica mastodonți din beton. Autorizațiile curg pe bandă rulantă, important e să ai o cunoștință bine plasată în aparatul instituțional al administrației publice locale, căci astfel nu te doare capu’ și treburile merg ca pe roate! 


Probabil că astfel au stat treburile și în cazul construirii unui așa-zis balcon la parterul unui bloc din Constanța, situație care a creat un adevărat scandal între vecini. Iar asta pentru că respectiva construcție nu este, în realitate, decât o extindere a camerelor apartamentului nr. 18, situat la parterul blocului S1, scara B, de pe strada Soveja nr. 41, din Constanța.

Acest lucru presupune spargerea zidurilor exterioare pentru a putea fi extinse camerele de locuit, ceea ce ar putea afecta structura de rezistență a blocului, susțin unii dintre proprietari. Mai mult decât atât, construcția se întinde inclusiv pe spațiul verde, care aparține tuturor proprietarilor blocului, în condițiile în care nu toți și-au dat acordul pentru așa ceva…

Construiește un balcon sau își extinde apartamentul?

Cel mai afectat de toată această situație este proprietarul apartamentului de la etajul unu, care se află chiar deasupra proprieta-rului care vrea să-și extindă locuința.

"Steriu Uda, proprietarul apartamentului de la parter, ce se află sub proprietatea mea, construiește o extindere a apartamentului său de aproximativ 20 de metri pătrați (doi metri lățime, 10 metri lungime pe spațiul verde din fața blocului și pe trotuarul de gardă), fapt cu care eu nu am fost de acord, fiind proprietarul direct afectat", ne-a declarat Sorin Toader Străjeru.

El susține că astfel îi este grav afectată proprietatea și îi este știrbit dreptul de proprietate, mai ales că tocmai el, culmea, a fost ocolit de vecinul de la parter atunci când a strâns semnături pentru obținerea autorizației de construire.

Sorin Toader Străjeru a depus plângeri la Direcția Corp Control a Primăriei Constanța, cât și la Inspectoratul de Stat în Construcții, unde a sesizat problema cu care se confruntă și solicită oprirea de urgență a lucrărilor de extindere, suprafața fiind apropiată de cea a unei garsoniere și nu a unui balcon.

"Solicit anularea autorizației de construire nr. 1512 din 12 septembrie 2012, proprietatea mea fiind afectată din punct de vedere al rezistenței prin eliminarea pereților exteriori, a siguranței apartamentului, prin facilitarea pătrunderii hoților în locuință, a scăderii valorii de piață prin modificarea fațadei", mai spune Sorin Toader Străjeru.

Balconul care "mușcă" din spațiul verde

Potrivit autorizației de construire, Primăria Constanța a autorizat executarea lucrărilor de construire pentru "amenjări interioare apartament, fără afectarea coloanelor de aerisire și sanitare, construire și închidere balcon fără acces din exterior, pe toată lungimea apartamentului, în limita și cu refacerea trotuarului de gardă".

Din start, proprietarul Steriu Uda pare să fi încălcat autorizația ce i-a fost dată, pentru că, așa cum se poate vedea la fața locului, el a depășit cu mult limita trotuarului de gardă al blocului, "mușcând" o bucată importantă din spațiul verde, care reprezintă parte indiviză a tuturor proprietarilor din bloc, inclusiv a vecinului Străjeru.

De altfel, acesta din urmă, potrivit actului de proprietate, deține și suprafața indiviză de 22 de metri pătrați, reprezentând teren aferent locuinței. Prin urmare, el ar fi trebuit, potrivit legii, să-și dea acordul pentru ca vecinul să ridice respectiva construcție, pentru că este unul dintre proprietari.

Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase…

Steriu Uda ne-a declarat însă că are autorizație de construire pentru balconul pe care-l ridică și recunoaște că, de fapt, el vrea să spargă pereții exteriori și să extindă camerele apartamentului. Acesta zice că este în legalitate, deși autorizația de construire spune, de fapt, altceva…

L-am contactat, la finele săptămânii trecute, și pe șeful Corpului de Control din cadrul Pri-măriei Constanța, Ionuț Pripiși, care, dacă ini-țial s-a arătat interesat de caz și ne-a solicitat adresa pentru a dispune efectuarea unor ve-rificări, ulterior, nu a mai catadicsit să raspundă la telefon. Oare de ce? E ceva de ascuns?

Una peste alta, proprietarul direct afectat de construcția care se realizează sub ferestrele sale este hotărât să depună plângeri civile și penale împotriva tuturor acelora care sunt implicați în această poveste. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3611 secunde