„Operațiunea 60.000”: salvarea a venit pe mare!

281

Articole de la același autor

Cea mai importantă campanie navală din Marea Neagră, executată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a desfășurat în perioada 11 aprilie - 13 mai 1944 și a primit numele de cod „Operațiunea 60.000”.

Acțiunea militară maritimă, realizată de Marina Regală Română, a avut ca scop evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea și s-a desfășurat în două etape. Referitor la modul în care s-a desfășurat această operațiune, reprezentanții Forțelor Navale amintesc: „Prima etapă a avut loc în zilele de 14-27 aprilie 1944, atunci când transporturile militare s-au realizat fără pierderi însemnate de nave și personal, iar a doua etapă a cuprins zilele de 1-13 mai 1944 și a fost caracterizată de o reacție puternică a forțelor sovietice, în urma căreia au fost pierderi importante de vieți și de nave.

Numele de cod dat de comandamentul român operației de evacuare pe mare a trupelor române, în cadrul retragerii unităților germano-române din Crimeea, se referă la cei 65.000 de militari români care se aflau în peninsulă, în compunerea Armatei a XVII-a germane, la data începerii operației. Situația dificilă pentru trupele încercuite din acea regiune a făcut ca singura cale posibilă de salvare să fie Marea Neagră”.

În acest context, comandamentul român a organizat „Operațiunea 60.000”, a cărei execuție a revenit Forțelor Navale Maritime comandate de contraamiralul Horia Macellariu. Pentru transportul trupelor pe mare și apărarea convoaielor au acționat în comun nave maritime și comerciale românești și navele militare de transport ale comandamentului german.

Pe durata întregii operații, au fost organizate 90 de grupuri și convoaie escortate care au adus în țară 120.853 de persoane și 22.548 de tone de armament, muniție și alte materiale. Pierderile de oameni din timpul transportului pe mare au reprezentat aproximativ 10%, iar pierderile de tonaj au fost de 32% din totalul de materiale. Ca urmare a activităților de salvare, în țară au fost aduși 42.200 de militari, respectiv 90% din efectivul existent în Crimeea la data de 11 aprilie 1944.

La activitățile de salvare din Marea Neagră, dintre capabilitățile de forțe participante ale Marinei Militare Române, se impun a fi amintite nave militare precum distrugătoarele „Mărășești”, „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”, a căror tradiție este continuată, în prezent, de fregatele din compunerea Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9921 secunde