Operații speciale! Oamenii care au privilegiul să vadă marea din adâncuri

380
Operații speciale! Oamenii care au privilegiul să vadă marea din adâncuri - scafandriidelupta-1542301046.jpg

Articole de la același autor

Scafandrii de luptă de la Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale continuă seria antrenamentelor de inserție pe cale aeriană într-o zonă ostilă, împreună cu echipajele elicopterelor Puma Naval, în raioane maritime din apropierea portului Constanța.

Programul de pregătire colectivă al acestor luptători conține activități teoretice și practice, care permit executarea acțiunilor de luptă în cele trei medii: maritim, aerian și terestru (scufundări, parașutări, salturi din elicopter și din ambarcațiuni rapide, trageri speciale, proceduri specifice cu explozivi reali, tabere de pregătire, marșuri, supraviețuiri) organizate în cadru tactic, pentru marcarea inamicului.

Scafandrii de la Forțele Navale pentru Operații Speciale sunt unici în felul lor și împreună formează echipe închegate. Se înțeleg din ochi, comunică prin semne, sunt pregătiți să lupte singuri și să facă față celor mai grele provocări. Sunt militari de elită, gata de acțiune în orice moment, care se disting chiar și prin echipamentul special. Sunt echipați în uniformele de camuflaj cu o mulțime de buzunare, în care își găsesc locul grenade de mână, arme și muniții de tot felul. Poartă veste de kevlar rezistente la gloanțe, pe cap au căști, ochelari de protecție și dispozitive de ochire pe timp de noapte, iar la brâu, măști de gaze. Mascați pe față, acoperiți cu plase de camuflaj, sunt adevărați cameleoni ascunși în teren, așteptând și analizând adversarul, pentru a putea acționa rapid și eficient.

Misiunile principale ale scafandrilor de luptă de la Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale sunt de asigurare a protecției obiectivelor din zona de responsabilitate a Forțelor Navale, dispuse la uscat, pe apă sau sub apă (nave, platforme maritime, conducte de transport gaze sau produse petroliere, cabluri pentru transportul energiei sau de comunicații), a canalelor navigabile și a zonei fluviale, dar aceștia participă și la misiuni de luptă în teatrul de operații din Afganistan, alături de partenerii din NATO, conform angajamentelor asumate de țara noastră.

Ziua Scafandrului, sărbătorită la Constanța

În paralel, Centrul 39 Scafandri - Constanța a sărbătorit, ieri, 51 de ani de existență. Evenimentul a fost marcat prin denumirea sălii de conferințe a instituției în "Sala Vam. ing. Ilie Ștefan", aducând astfel un omagiu viceamiralului în retragere Ștefan Constantin Ilie, comandantul Centrului de Scafandri în perioada 1981 - 1990.

La 15 noiembrie 1967, în baza ordinului Marelui Stat Major, se înființează prima structură de scafandri din România, intitulată Grupul 279 Scafandri. Unitatea a funcționat în garnizoana Mangalia până la data de 1 octombrie 1976, când s-a transformat în Grupul Scafandri de Luptă și a intrat în subordinea Centrului de Scafandri.

Astfel, începând cu anul 2016, cu avizul favorabil al Serviciului Istoric al Armatei, Ziua Scafandrului Român s-a mutat din data de 1 octombrie în data de 15 noiembrie.

Preluarea tradițiilor contribuie la dezvoltarea sentimentelor patriotice, demnității și mândriei ostășești, spiritului de sacrificiu, atașamentului față de valorile militare și solidarității de corp.

"Mulți au norocul să vadă marea de la suprafață, puțini au privilegiul să o vadă din adâncuri", este de părere comandantul Centrului 39 Scafandri, comandorul Bogdan Dumitrescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2369 secunde