OMS crede că un vaccin anti-COVID ar putea să apară la începutul anului 2021

144
OMS crede că un vaccin anti-COVID ar putea să apară la începutul anului 2021 - vaccin-1592472059.jpg

Articole recomandate

Directoarea departamentului de sănătate publică din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Maria Neira, consideră "fezabil" un vaccin împotriva COVID-19 pentru începutul anului 2021, scrie Agerpres, citând EFE.


"Data (de omologare a vaccinului, n.r.) va fi la începutul anului viitor. Cei mai optimiști spun că va fi la sfârșitul acestui an. Măcar să aibă dreptate", a spus Maria Neira în videoconferința "COVID-19: la răscrucea OMS", organizată de Barcelona Tribuna. "Este fundamental să se dezvolte un vaccin, dar și ca fabricarea și distribuirea lui să se facă echitabil".


Potrivit responsabilei OMS, "nu vor beneficia doar țările care au plătit", amintind că vor exista subvenții și aporturi ale unor donatori pentru cei aflați în situații precare ce le limitează accesul la vaccin. "Și toate acestea vor fi făcute cu beneficii financiare clare pentru centrele farmaceutice", a precizat Neira.


Despre posibilitatea unei reizbucniri globale a pandemiei, Maria Neira și-a exprimat speranța ca un astfel de fenomen să nu mai aibă loc, deși a insistat asupra normelor stricte de protecție. "Să ne așteptăm la ceea ce este mai rău, pentru ca apoi să fie mai bine", a precizat ea.


Întrebată dacă OMS a reacționat tardiv la pandemie, Maria Neira a precizat că, în momentul declarării oficiale a epidemiei în China, în restul lumii existau doar 80 de cazuri confirmate și niciun deces. Ea a argumentat că atunci nu era o pandemie cu potențial global și că, în acest sens, "nu s-a reacționat târziu".


După alerta din China, a continuat ea, restul lumii a avut două luni și jumătate "pentru a se pregăti și a răspunde", ținând cont de "măsurile excepționale" luate de Beijing, pe care unii le-au considerat inclusiv "totalitare".


Maria Neira consideră că guvernul chinez "nu a ascuns nimic" și este de părere că dacă ar fi făcut acest lucru "sistemul l-ar fi descoperit".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5378 secunde