Măsură fără precedent!

Șoferii ar putea rămâne pietoni pe viață dacă sunt prinși băuți la volan

1306
1
Șoferii ar putea rămâne pietoni pe viață dacă sunt prinși băuți la volan - alcoolvolan1-1471273820.jpg
România ar putea lua o decizie fără precedent în ceea ce privește șoferii care sunt prinși băuți la volan. Aceștia și-ar putea pierde definitiv dreptul de a conduce vehicule, iar amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei.

Această inițiativă aparține mai multor parlamentari, care s-au gândit să preia modelul american prin care conducătorii auto depistați cu alcool să rămână fără permis pentru o perioadă de până la cinci ani. Dacă aceștia sunt prinși din nou, șoferii vor pierde definitiv dreptul de a conduce.

"Este oportun un astfel de proiect. Nu știu dacă ar trebui pe viață suspendat permisul de conducere, dar cel puțin cei ce se urcă băuți la volan și pun în pericol viața oamenilor trebuie să nu mai conducă o perioadă mai îndelungată de timp. Din punctul meu de vedere, cam 10 ani ar fi perioada în care șoferii prinși cu alcool la volan, în recidivă, ar trebui să nu mai aibă acest drept. În Statele Unite ale Americii, conducătorii prinși cu alcool au dreptul de a conduce suspendat timp de 5 ani. Dacă recidivează în perioada de probă, așa cum au ei, atunci permisul este suspendat pe viață", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihai Lupu, președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.

Amenzile prevăzute în noul proiect sunt extrem de usturătoare și variază între 5.000 și 15.000 de lei, pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Actul normativ prevede amenzi și sancțiuni în funcție de gradul de alcoolemie depistat în sângele șoferului respectiv, dar și de infracțiunile pe care le comit atunci când se află băuți la volan. Între doi și cinci ani vor rămâne fără permis șoferii prinși cu alcool la volan, în afara amenzilor contravenționale. În cazul unui șofer băut recidivist întâlnit din nou de cei de la Poliția Rutieră, el riscă să rămână fără permis pe viață.

În această toamnă, proiectul va ajunge la Camera Deputaților, care, din postura de cameră decizională, va da sau nu undă verde acestui act normativ.

"Nu este normal ca aceia care nu se pot lăsa de băutură să aibă dreptul de a conduce. Acești indivizi sunt pericol public, omoară oameni sau distrug alte bunuri. Trebuie spus stop acestor inconștienți. Sancțiunile de acum din lege sunt lejere pentru bețivii care conduc mașini pe drumuri publice. Nu există scuze pentru faptul că ai condus băut. Asta e inconștiență și nesimțire, trebuie sancționată", a precizat Petru Movilă, unul dintre inițiatorii legii, pe site-ul său movilapetru.ro. 

Comentează știrea

Mos Ion
16 august 2016
Ar putea.....

De aici si pana va fi......este cale lunga ! Adica credeti dumneavoastra ca alesii neamului isi vor taia singuri craca de sub picioare ? Nu se va intampla asta....pai cum vor mai circula feciorii lor bauti la volan , cum se vor mai ''sparge in figuri '' beizadelele , cum ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9946 secunde