O nouă tentativă de tergiversare a judecății în dosarul fraților Vasea

2589
O nouă tentativă de tergiversare a judecății în dosarul fraților Vasea - 0ba500d1f04f74502d85a5c33ab1b6e0.jpg
După mai bine de doi ani de amânări succesive, dosarul în care frații Vasea sunt judecați pentru fapte de violență comise în anii 2005 - 2006 încă trenează pe rolul Tribunalului Constanța.
Ieri, când trebuia să fie un alt termen de judecată la care să se treacă, în sfârșit, la audierea părților vătămate, avocații inculpaților, cu excepția apărătorului lui Gherghișan, au invocat o altă excepție de neconstituționalitate (precizăm că dosarul a mai fost plimbat o dată la Curtea Constituțională). Motivul invocat: neconstituționa-litatea art. 70 și 82 din Codul de procedură penală, ale căror prevederi nici măcar nu au corespon-dență în vreun fel cu dosarul în care se invocă excepția.
Avocatul inculpaților Mihăiță și Traian Vasea, Victor Șerban și Sali Usein a mai solicitat instanței și revocarea interdicției de a părăsi țara, pe motiv că inculpații au fost audiați, s-au prezentat la fiecare termen de judecată, că ar fi avut o conduită bună și că dosarul se află în cercetare judecătorească de doi ani, și că ar fi anormal ca și măsura preventivă impusă să se mențină în continuare.
Numai că situația privind deja binecunoscuta longevitate exage-rată a acestui dosar, mai ales în condițiile în care se află abia la instanța de fond, li se poate imputa tocmai acestor inculpați, care, prin tertipurile și chichițele avocățești ale apărătorilor lor, dar și printr-o indulgență exagerată a instanței, au reușit "performanța" de a aduce dosarul în stadiul actual.
Procurorul de ședință a solicitat instanței respingerea ca inadmisibilă a excepției invocate, mai ales că nimeni nu a solicitat ca părțile vătămate ori civile să fie audiate ca martori în acest dosar (aspecte la care se referă articolele din Codul de procedură penală care ar fi neconstituționale).
Cât privește revocarea măsurii privind interdicția de a părăsi țara, reprezentantul Ministerului Public a cerut respingerea ei ca nefondată, ținând cont de caracterul violent al faptelor comise de inculpați.
Nici avocata inculpatului Cristian Gherghișan, Valeria Zamfir, nu a fost de acord cu admiterea excepției de neconstituționalitate, fiind de părere că articolele invocate nu încalcă nicio normă constituțională.
Pe de altă parte, apărătorul părților vătămate a fost de părere că excepția invocată este inadmisibilă, pentru că nu își găsește aplicabilitatea în dosarul de față, și că se dorește tergiversarea cau-zei, așa cum s-a făcut de doi ani de zile încoace.
Instanța a rămas în pronunțare cu privire la cele două solicitări.

Acuzațiile aduse
Indivizii au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de omor, loviri sau alte violențe și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice. Frații Mihăiță și Traian Vasea sunt considerați capi ai unei bande de interlopi din Constanța, din care mai fac parte și alți trei membri ai acestei grupări, Marian - Cristian Gheorghiu, zis "Cristel", Victor Șerban și Sali Usein. Alături de ei, este judecat, potrivit rechizitoriului, liderul bandei rivale Cristian Gherghișan. Recordul de infracțiuni reținute îl dețin Gheorghiu și Șerban, cărora li se impută nu mai puțin de câte 13 fapte.
Anchetatorii au stabilit că timp de doi ani, cele două grupări s-au răfuit între ele, ori de câte ori au avut prilejul, ca două bande rivale, fie pentru reglarea unor conturi, fie pentru alimentarea unor orgolii personale de impunere a supremației uneia în detrimentul celeilalte grupări.

Grupări rivale
Este vorba de două grupări rivale, care s-au constituit, potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2005, și care s-au "ciocnit" violent de nenumărate ori, au distrus sau incendiat localuri și mașini, lăsând în urma lor victime grav rănite.
Una dintre grupări, "Spaniolu", l-ar avea ca lider, spun procurorii, pe Cristian Gherghișan. Printre membrii clanului se numără Petrică Tomescu, Cristian Fălcuș, Cristian Călimărea, Vicențiu Dobruș, Vasilică Coșman, Aurelian Boșcăneanu, Alatin Memetali, Aristrocrates Chirieac, Ciprian - Marius Țurcan, Doru Aita, Ionuț Vanghelici, Stila Sarafu, Stere Papaiani și Mihai Căpățână.
A doua grupare, "Frații", este constituită în jurul liderilor: Traian Vasea, Mihăiță Vasea, Gabriel-Remus Vasea și Marian Cristian Gheorghiu. Usein Sali, Victor Șerban, frații Gelu și Radu Manea, Iulian-Marius Ursoi, Eldis Nasurla, Vasile Butacu, Florian Moroșanu, Ferat Cherim, Ștefan Cercel, Petrică Florin Popescu, sunt o parte dintre componenții grupului "Frații".

Conflictele dintre bande
Potrivit anchetatorilor, în noap-tea de 17 noiembrie 2006, în jurul orelor 21,30 - 22, în localul "Imperial Bowling Club" din Piața Roșu, cartierul Tomis Nord, cei doi frați Vasea, împreună cu Sali Usein, Șerban Victor și Marian Cristian Gheorghiu, l-au bătut crunt pe Stila Sarafu - un membru al grupării adverse "Spaniolu’" - cu o bâtă în cap, cu intenția de a-l ucide. Deși Stila Sarafu a încercat să se apere cu brațele, bărbații l-au lovit de mai multe ori în zona capului, victima alegându-se și cu mâinile rupte. În sarcina celor cinci se mai reține și că i-au bătut pe Ionuț Vanghelici, care a avut nevoie de cinci zile de îngrijiri medicale, și pe Bogdan Vera. Acest incident a continuat o noapte mai târziu în clubul "Haven".
În noiembrie 2005, în sala de sport a Școlii nr. 23 "Constantin Brâncoveanu", unde Ursoi își ținea cursurile de arte marțiale, năvălește o trupă de vreo 15 mascați, care ia la bătaie pe toată lumea, de la instructor la elevi. Ursoi l-a reclamat pe Cristian Gherghișan ca fiind liderul mascaților.
Ciocniri similare s-au petrecut în clubul "White Horses", pe strada Justiției sau la "Oxford". Un alt incident reținut în sarcina persoa-nelor mai sus menționate s-a petrecut pe 15 martie 2006 în barul Angelli din Constanța, când Cristian Gheorghiu, împreună cu Iulian Ursoi, Șerban Victor și Ștefan Cercel, au intrat în altercație cu membri ai bandei "Spaniolu’": Cristian Gherghișan, Florin Sârbu, Mihai Căpățână și Sorin Stere Papaiani. Bandele rivale și-au aruncat cuvinte jignitoare și amenințări, de undeva apărând și un pistol cu care s-au tras mai multe focuri pe stradă, după ce conflictul s-a mutat din local.
La 12 august 2006, mai mulți indivizi, printre care frații Vasea, Ursoi, Gheorghiu ș.a., atacă personalul de pază al hotelului "Flora", la care acționari sunt primarul Mazăre și președintele CJC, Nicușor Constantinescu. Sunt sparte geamuri, crăpate câteva capete, iar Poliția găsește în recepție și bar un adevărat arsenal de arme albe. În aceiași noapte, Șerban și Ursoi l-au bătut pe Ciprian Țurcan, în timp ce aces-ta se afla în parcarea hotelului Oxford, cauzându-i leziuni ce au avut nevoie de 12-13 zile de îngrijiri medicale. Un pic mai târziu, un alt scandal s-a produs în parcarea clubului de noapte Crazy Horse din Constanța, victimă fiind Alatin Memetali, spun procurorii.
În 9 septembrie 2006, în fața clubului "After Hours" din Satul de Vacanță, au fost găsiți bătuți măr Aurelian Boșcăneanu și Vasilică Coșman. Agresorii sunt: Eldis Nasurla, Șerban Victor, Marian Cristian Gheorghiu și Eugen Manea.
Anchetatorii au dispus disjun-gerea și continuarea cercetărilor pentru alte conflicte petrecute între bandele rivale. Niciuna dintre persoanele trimise în judecată nu posedă antecedente penale.
În cursul urmăririi penale, Ștefan Acatrinei, una din victimele incidentului, s-a constituit parte civilă cu suma de 100.000 RON.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.6923 secunde