O nouă misiune în Irak pentru militarii români

206
O nouă misiune în Irak pentru militarii români - militariirak-1610900731.jpg

Articole de la același autor

Un detașament constituit din 13 militari români participă, începând cu data de 15 ianuarie, la o nouă misiune în Irak, în cadrul operațiilor „NATO Mission Irak” (12 militari) și „Inherent Resolve” (1 militar).

Militarii români vor face parte din „Modulul NATO dislocabil de comunicații și informatică” și din structurile de stat major ale comandamentelor dislocate în Bagdad. Timp de șase luni, specialiștii de comunicații și informatică și ofițerii de stat major din Armata României se alătură aliaților din NATO și Coaliței Globale contra-ISIL/Da’esh pentru a sprijini efortul de consolidare a structurilor de securitate irakiene.

Operația „NATO Mission Iraq” a fost stabilită de NATO în octombrie 2018 ca urmare a solicitării guvernului irakian. Este o misiune de consiliere, instruire și consolidare a capacităților statului gazdă, executată în deplin respect al suveranității și integrității teritoriale ale Irakului. Prin această misiune, NATO ajută la consolidarea structurilor de securitate și instituțiilor militare de învățământ astfel încât forțele irakiene să fie în măsură să prevină reîntoarcerea rețelelor teroriste ale ISIS/Da’esh.

Operația „Inherent Resolve” a început în anul 2014, ca urmare a deteriorării situației de securitate din Irak. Căderea sub controlul rețelei teroriste ISIS a orașelor irakiene Mosul și Tikrit a condus la intervenția forțelor americane în sprijinul forțelor irakiene care luptau împotriva ISIS. În prezent, operația este o componentă militară a Coaliței Globale contra-ISIL/Da’esh constituită din reprezentanții a 77 de state și 5 organizații internaționale, care acționează la solicitarea guvernului irakian pentru întărirea securității regionale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6376 secunde