Moment istoric la Constanța!

O nouă generație de tineri pe băncile Liceului Militar de Marină

1705

Articole de la același autor

La fix 20 de ani de când ultima generație de absolvenți ai Liceului Militar de Marină Constanța ieșea de pe băncile faimoasei unități de învățământ, o nouă generație de tineri se pregătește să înceapă cariera militară.

Vineri s-a desfășurat admiterea în clasa a noua la proaspătul înființat Colegiu Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" și toate cele 120 de locuri scoase la concurs au fost ocupate din prima sesiune.

Candidații, mulți însoțiți de părinți și rude, s-au adunat încă de la primele ore ale dimineții în fața Școlii de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu", unde au susținut proba scrisă la matematică. Examenul a constat într-un test grilă, iar rezultatele au fost făcute publice imediat după încheierea probei. Din cei 163 de candidați care au trecut de procedurile inițiale de selecție, 43 nu au reușit să ia note peste 6 și au fost declarați respinși. În schimb, 120 de candidați au obținut punctajul necesar admiterii, cea mai mare notă fiind de 9,10. Candidații care au picat au în continuare posibilitatea de a participa la evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a și de a intra în repartizarea computerizată pentru locurile disponibile la alte licee.

Deocamdată, noul colegiu va funcționa în sălile Școlii de Maiștri "Amiral Ion Murgescu" și ale Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", până când clădirea de pe valea portului, acolo unde în prezent se află Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza", va fi renovată și reamenajată pentru noua structură.

"Nu perturbăm anul școlar. Nu se vor demara lucrări și reamenajări până când liceul nu va fi mutat. Cât timp se vor face aceste reamenajări, cursurile Colegiului Național Militar «Alexandru Ioan Cuza» Constanța se vor desfășura în sediile pe care le avem deja la dispoziție, la Academia Navală și la Școala de Maiștri Militari. Practic, elevii vor începe anul școlar 2018 - 2019 în aceste locații, unde vor fi și cazați, iar ulterior, după finalizarea reamenajărilor, vor fi mutați în sediul de pe valea portului", precizează reprezentantul Statului Major al Forțelor Navale, colonel Corneliu Pavel.

La vremuri noi, profesori noi…

103 cadre didactice s-au înscris pentru a face parte din colectivul de profesori care va preda la noul Colegiu Național Militar "Alexandru Ioan Cuza". Din aceștia, 19 au primit avizul comisiei de evaluare a personalului didactic și de conducere, în vederea detașării în interesul învățământului, la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza", în anul școlar 2018 - 2019.

Astfel, prof. Mirela Savin și prof. Mihaela Matache vor preda limba și literatura română, prof. Cristina Panasianu va preda limba engleză, prof. Mădălin Teodor Roșioru va preda limba franceză, prof. Iuliana Negreț și prof. Maria Sarău vor preda matematică, prof. Filis Izet și prof. Elena Țipău vor preda fizică, prof. Gabriela Mihaela Micu vor preda chimie, prof. Mihaela Deancu va preda biologie, prof. Loredana Ionela Bugan va preda istorie, prof. Claudia Hrițcu va preda geografie, prof. Manuela Mihăilă va fi la catedra de socio-umane, prof. Adriana Nicoleta Argatu la religie, prof. Adrian Mihai Hasna Preda - educație muzicală, prof. Lenuța - Irina Pavel și prof. Aidan Geafer – informatică și prof. Valeria Hînză - educație fizică.

Tradiție de peste 135 de ani

Colegiul preia tradițiile Liceului Militar "Alexandru Ioan Cuza", continuatorul Școlii Copiilor de Marină, înființată prin Înaltul Decret nr. 2408 din 3 octombrie 1881, la Galați.

În septembrie 1973, Liceul Industrial de Marină din Constanța, subordonat Ministerului Transporturilor și Telecomunicațiilor, a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naționale și s-a transformat în Liceul Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza", cu profil industrial.

În perioada 1973 - 1998, au absolvit Liceul Militar "Alexandru Ioan Cuza" peste 4.000 de elevi, dintre care 3.600 au fost admiși în instituțiile militare de învățământ superior.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Februarie 2018
Stire din Cultură-Educație : Colegiul de Marină se mută la Școala 15
Pagina a fost generata in 0.4645 secunde