O nouă ERĂ SPAȚIALĂ! Cine este compania SpaceX și pe cine trimite în Cosmos

581
O nouă ERĂ SPAȚIALĂ! Cine este compania SpaceX și pe cine trimite în Cosmos - cosmos-1590594396.jpg

Articole recomandate

O nouă eră spațială ar trebui să înceapă, astăzi, odată cu lansarea pe orbită a doi astronauți de la NASA la bordul unei capsule construite de compania SpaceX, o capacitate deținută mult timp în regim de monopol de un grup extrem de restrâns de țări și de care administrația americană a fost privată în ultimii nouă ani, informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Însă ploaia și furtunile s-au abătut asupra Centrului Spațial Kennedy din Florida, în această dimineață, iar Centrul Național pentru Uragane din Statele Unite a anunțat formarea unei furtuni tropicale în largul statului Carolina de Sud, aflat puțin mai la nord, care ar putea să reprezinte un risc pentru astronauți în cazul unei amerizări de urgență în Oceanul Atlantic după lansare.

Reprezentanții agenției spațiale americane (NASA) și ai companiei SpaceX se vor reuni, în această seară, pentru a decide o eventuală amânare pentru sâmbătă - următoarea fereastră posibilă de lansare.

"Reuniunea de miercuri în care vom discuta despre vremea din Atlantic va stabili dacă vom putea efectua această lansare", a scris pe Twitter antreprenorul Elon Musk, fondatorul SpaceX, care așteaptă acest moment istoric încă de la înființarea companiei sale spațiale private, în 2002.

Deocamdată, lansarea rămâne programată pentru astăzi, la ora locală 16:33 (20:33 GMT), de la rampa 39A, aceeași de pe care au plecat în spațiu Neil Armstrong și colegii lui din misiunile Apollo. O rachetă din gama Falcon 9 construită de SpaceX, ce va purta noua capsulă Crew Dragon, va fi lansată spre Stația Spațială Internațională (ISS).

Bob Behnken și Doug Hurley, cei doi astronauți aleși de NASA pentru această misiune cu rol demonstrativ, se află în carantină de două săptămâni. Dar, în pofida izolării celor doi astronauți, misiunea lor a fost menținută în calendarul NASA.

Space Exploration Technologies Corp, creată cu obiectivul de a schimba regulile jocului din industria aerospațială, a câștigat treptat încrederea celei mai mari agenții spațiale de pe planeta noastră.

SpaceX a devenit în 2012 prima companie privată care a reușit să conecteze o capsulă de tip cargo la ISS, pe care o realimentează de atunci cu regularitate. Doi ani mai târziu, NASA a semnat un nou contract cu SpaceX pentru următoarea etapă a colaborării lor: SpaceX să trimită astronauți americani la bordul ISS, "încă din 2017", după ce va adapta capsula Dragon.

Agenția spațială americană a plătit peste 3 miliarde de dolari pentru ca SpaceX să conceapă, să construiască, să testeze și să administreze noua sa capsulă spațială, reutilizabilă, pentru șase zboruri spre și dinspre ISS. Dezvoltarea noii capsule a înregistrat întârzieri, a fost marcată de explozii și de probleme tehnice la nivelul parașutelor cu rol de frânare, însă SpaceX a reușit să întreacă Boeing, o companie plătită la rândul ei de NASA pentru a fabrica o capsulă spațială (Starliner), care nu este încă pregătită pentru a transporta astronauți la bordul ISS.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Martie 2020
Stire din Cultură-Educație : Noi premii pentru elevii ovidieni
Sâmbătă, 28 Decembrie 2019
Stire din Tehnologie : NASA a prezentat roverul Mars 2020
Pagina a fost generata in 0.3347 secunde