O fetiță româncă este ținută captivă într-o tabără din nordul Siriei. Ce spune Ministerul de Externe

255
O fetiță româncă este ținută captivă într-o tabără din nordul Siriei. Ce spune Ministerul de Externe - sira-1567441954.jpg

Articole recomandate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat luni în cazul unei fetițe românce de 11 ani despre care "Libertatea" a relatat că este ținută captivă de ISIS și se află acum în custodia kurzilor, într-o tabără din nordul Siriei. MAE susține că încă din momentul semnalării acestui caz, în 4 iunie, face demersuri pentru preluarea în custodie și repatrierea copilului în siguranță.


Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni, că are în atenție cazul fetiței aflate într-o tabără de refugiați din Siria încă din momentul semnalării acestuia, în 4 iunie, iar situația este gestionată de către Celula de Criză interinstituțională, fiind făcute demersuri pe lângă autoritățile siriene și irakiene pentru stabilirea unei soluții favorabile de finalizare a acestui caz și repatrierea în siguranță a copilului.


Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe mai susțin că au inițiat acțiuni pe lângă Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie și că au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanții Societății Naționale de Cruce Roșie din România, precum și cu reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Republica Arabă Siriană.


În acest moment, Ministerul Afacerilor Externe întreprinde o serie de acțiuni și demersuri în vederea preluării în custodie și repatrierii în siguranță a cetățeanului român minor.


"Având în vedere că avem de-a face cu un caz sensibil aflat în plină desfășurare, MAE adresează rugămintea ca situația să fie tratată cu maximă responsabilitate și prudență în spațiul public de către toate instituțiile implicate, inclusiv de către reprezentanții mass-media, în limitele legii și cu respectarea principiului democratic al libertății de exprimare. Adresăm această rugăminte pornind de la interesul superior al minorului și de la conștientizarea faptului că viața și siguranța unui cetățean român – mai ales minor fiind – trebuie să prevaleze față de orice alte considerente", mai spun reprezentanții Ministerului de Externe.


"Libertatea"a scris că o fetiță de 11 ani a cărei mamă este româncă, iar tatăl sirian a decedat a devenit monedă de schimb între o grupare militară kurdă din nordul Siriei și statul român.


Calvarul lui Tasneem a început odată cu războiul din Siria și plecarea mamei, căreia practic fata îi fusese luată, după moartea soțului, de către familia extinsă a bărbatului. Locuind în nordul țării, fetița a fost crescută de un unchi lider al ISIS din regiune, care a îndoctrinat-o cu propagandă islamică radicală și care ar fi vrut s-o mărite cu un jihadist, potrivit relatărilor mamei Natalia Chiorean. După ce orașul Baghouz, unul dintre bastioanele ISIS, a căzut, Tasneem a ajuns într-o tabără de refugiați afiliați ISIS și a reușit să-și contacteze mama în România, care a cerut ajutorul statului român.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8383 secunde