Nu-ți lași nevasta să muncească? Poți fi acuzat de violență în familie

758
8
Nu-ți lași nevasta să muncească? Poți fi acuzat de violență în familie - fondsotulpreageloscarenusilasane-1396026405.jpg

Articole de la același autor

Actele de gelozie, trasul de păr, cuvintele umilitoare sau ținerea soției închisă în casă, fără a i se permite să meargă la muncă sau să-și viziteze rudele - toate acestea sunt considerate, începând din această lună, forme ale violenței în familie și sunt pedepsite de lege. 


Violența în familie este, de ani buni, o caracteristică a societății românești. Cel mai recent studiu al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE, privind acest aspect, făcut public la începutul lunii martie, arată că 24% dintre femeile din țara noastră au recunoscut că au suferit din cauza violenței partenerului de viață. În realitatea, însă, sunt mult mai multe, susțin responsabilii din rândul autorităților desemnați să gestioneze aceste fenomen. Acesta este și motivul pentru care, începând din această lună, a fost modificată Legea 217/2003, privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Iar primul pas al autorităților a fost să lărgească paleta formelor de violență în familie care vor fi sancționate prin amendă contravențională sau chiar zile de închisoare. 


Anchetă dacă soțul nu-i dă soției bani de pâine 
Astfel, în noua lege, publicată în Monitorul Oficial pe 24 martie, se menționează că sunt forme de violență familială insultele, amenințările sau expresiile umilitoare. Riscă să fie pedepsiți și soții care-și amenință soția sau copiii "demonstrându-le" ce le poate face prin lovirea lucrurilor din casă sau a animalelor, fluturând arme albe sau pistoale în fața lor sau, pur și simplu, pentru scenele de gelozie. Sunt considerate forme de violență și tragerea de păr, mușcăturile, dar și "vătămarea corporală ori a sănătății prin orice formă, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente". De asemenea, pot să-și reclame partenerii și soțiile cărora li se interzice să aibă un loc de muncă sau sunt "lipsite de mijloace de existență primară, cum ar fi hrana, medicamentele, obiectele de primă necesitate" ori descoperă că le-au fost luate obiectele personale (precum telefonul mobil, pentru a nu contacta rudele sau prietenii!). Izolarea unui membru al familiei (fie că este vorba despre soție, copil sau părinte!), de comunitate, de rude sau de prieteni, este de asemenea formă de violență. Cum este și interzicerea ca fiul sau fiica să meargă la școală. 


Agresorul poate fi dat afară din casă 
Mai sunt, însă, mulți pași pentru ca, într-adevăr, violența în familie să fie pedepsită. Mihaela Mangu, consilier juridic în cadrul Asociației ANAIS București, o organizație ce luptă pentru combaterea acestui fenomen, declara pentru "Cuget Liber": "În Constanța nu există organizații non-guvernamentale a căror misiune să fie această luptă. Singurele servicii sunt cele oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, respectiv un centru maternal de la Mangalia, unde sunt adăpostite victimele, și un serviciu pentru intervenții de urgență. Dar nu primesc consiliere juridică, privind opțiunile pe care le oferă legislația". Pe de altă parte, Roxana Onea, purtător de cuvânt al DGASPC, a adăugat: "Foarte puține primării au servicii de informare, unde victimele violenței în familie pot primi consiliere juridică".  În aceste condiții, de cele mai multe ori, cei care ghidează pașii femeilor victime ale brutalității soților sunt polițiștii. Tot de la aceștia afla victimele de plângerea penală pe care o pot depune, de ordinul de protecție pe care-l acordă instanța de judecată, dar și de faptul că soțul nu are dreptul să le dea afară din casă. Ba din contră, el este cel evacuat, mai ales dacă la mijloc sunt și copii! Legislația prevede "evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate". 


Se impune menționat că noua legislație impune și înființarea unei echipe inter-sectoriale, din care vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor cu rol de răspundere în combaterea violenței în familie, care va derula proiecte la nivel local.


Comentează știrea

admirator
29 martie 2014
masuri discutabile...

ar fi fost bune, daca se prevedea pelcarea sotiei din casa, la un adapost de stat; pe termen limitat; fara chirie, intretinere. Dar sa dai afara sotul, obligandu-l sa plateasca ratele sau chirie si intretinerea... devine ridicol. Mai e si problema probelor necesare pentru a dovedi acuzatiile. Poate mai ganditi la legile astea... Pe urma va plingeti ca barbatii fug de casnicii ca dracu de tamiie. Asa o fi. Acum nimeni nu mai face prostia "Sa-si bage dracul in casa cu lautari...." si sa nu-l mai poata scoate, sau sa fie el dat afara din casa pe minciuni si sperjur. Dar daca un barbat este agresat -in diferite forme- poate goni agresoarea din casa? (Citatul ala e dintr-un proverb publicat de Anton Pann. Ca dovada ca muierili de la noi au naravuri vechi... legile astea noi le vin ca o manusa. O fi bine?)

Papu makidonu'
29 martie 2014
Lege adevărată

În sfârșit o lege făcută cu capul,nu cu picioarele cum fac de obicei parlamentarii noștrii. Femeia are dreptul la muncă ca și soțul ei. Pe vremea lui Pingelică majoritatea navigatorilor căsătoriți (ofițeri sau mrinari) nu acceptau ca soția lor să aibă un loc de muncă. Motivul principal era că respectivul navigator aducea "buf" și nu mai avea nevoie de un eventual salariu în plus al soției. Un alt motiv era ca soția să aibă grijă de copii cât el e plecat și să fie primit ca un rege la întoarcerea din voiaj. Deasemenea alt motiv era că soția care are serviciu e tentată să-l înșele cu șefu'. În final acești navigatori au îmbătrânit și după așa zisa revoluție s-au trezit cu o singură pensie în familie și aia amărâtă. Mai mult ,după decesul soțului (fost navigator) , soția acestuia a rămas la bătrânețe să-și plătească întreținerea (mai ales căldura) având jumătate din pensia soțului decedat. Singura soluție de supraviețuire e ajutorul drogatului diliu Mazăre cu un pui, ulei și zahăr. "Dă-i Doamne românului mintea cea de pe urmă " să nu mai profite de pe urma lor acești borfași cum e Mazăre și Constantinescu .

mihai
30 martie 2014
femeile...

vad ca lege pt ele ati facut, f bine, insa ce facem cu incapatanarea, gelozia,gura mare si "proasta" care vb non stop si in general tampenii ? toate astea duc la cele scrise de dvs in articol si,din pacate apar dupa primul copil, deci dupa ce si-a asigurat casa....treaba e mult mai complexa decat o prezentati in articolul dvs feminist !

behehe
30 martie 2014
@Papu...

ai dreptate, nene, dar... copiii cine ii crestea? Statul? Mai ales pina la varsta de 3 ani? Erau atitea crese in Cta de cite era nevoie? Acum sunt? Si salariul nevestei egala mita pentru crese/gradinite, toalete, farduri, pantofii rupti -si mai ales ciorapi de matase rupti- si transport? Nu cred. E bine ca se enunta principiul, dar cel mai adesea slujba sotiei e doar un moft... Ceasca avea nevoie de forta de munca ieftina pentru a face dumping. Acum noii patroni au nevoie de forta de munca ieftina... pentru profit propriu si personal cat mai mare. Numarul mare de femei in economie preseaza pe salariul barbatilor si mareste arbitrar personalul TESA... Fara alte discutii pe marginea placerilor sexuale. Ati sesizat motivele "emanciparii" feminine? Si in timpul asta, copii cresc de capul lor si ajung sa dea parintilor in cap, mai tarziu... In fapt, problema asta trebuie discutata intre soti, in functie de salariul celor 2, nevoi financiare, copii etc. Daca ai rate mari sau sotul are probleme (sanatate, concurenta, restructurari etc.) sotia va pleca obligatoriu la munca. Dar daca sotul o scoate la produs (unde vreti voi) tot el va fi de vina?!!! Rau daca o tii acasa, rau daca o trimiti la produs. Cine sa va mai inteleaga? Nu stiu de ce vreti voi sa va bagati in familia omului! Vreti voi sa obligati oamenii sa faca numai ce vreti voi! Nu cumva sunteti dictatori? In trecut, doar imparatii bolnavi la mansarda se bagau in familii si dictau una sau alta. De unde rezulta ca stinga si feministele tot cu dictatura sunt... De altfel, sa va dea Dumnezeu sanatate si mintea romanului a de pe urma!

aura
30 martie 2014

daca e un barbat care se stie ca frecventeaza toata ziua gastile de cartier ,,care mai mult se distreaza si cheltuie banii casei decat sa munceasca ,,daca nu se duce la servici si face absente nemotivate sau si mai rau daca nici nu are de munca ,,daca obisnuieste sa-si bata nevasta si copii si sa ii sperie si sa-i infometeze ca sa le arate cine e stapanul ,,atuncea mai bine sa stea in banca lui ca nu e de insurat ,,in asemenea exemplar nici om nu se poate numi,,,mai sunt unii de nu-si lasa familia sa-si viziteze parintii sau surorile ori fratii ori copii ajunsi la casele lor ,,,sau ii tin cont la bani si cer sa manance numai fripturi si sa bea cat poate ,,,doamne sunt atatea situatii incat nici nu-ti trece prin cap ce gandesc unii asa zisi '''soti'''unii dintre ei ar trebuii sa mai treaca pe la psihiatru findca bautura le stramba mintile si devin animale periculoase,,,,

Răspuns la: masuri discutabile...
Adăugat de : admirator, 29 martie 2014
ar fi fost bune, daca se prevedea pelcarea sotiei din casa, la un adapost de stat; pe termen limitat; fara chirie, intretinere. Dar sa dai afara...
admirator
30 martie 2014
@aura

Iti dau dreptate. Dar sunt cateva mici probleme. In primul rand cine esti tu -sau forta ta politica (ma refer la feminism)- sa disciplinezi astfel de exemplare? Ce drept ai sa te bagi in viata privata a individului? Cine te imputerniceste? Apoi, barbatul asta, cu toate hibele lui (sau barbatii astia) sunt alesi drept sot de niste femei. Ele trebuie sa decida ce si cum. Tu ai un astfel de sot? Atunci? Inteleg sa ajutati sotia batuta, tinuta prizoniera etc. Dar de ce il dati pe el afara din casa? Eventual casa lui. Si in majoritatea cazurilor el fiind cel care plateste ratele(chiria) si intretinerea... Nu cumva e o forma de incalcare a proprietatii ,mascata? Ce zici? Daca o femeie isi agreseaza sotul, el o poate scoate din casa? Va place ideea? E frumos sa te ocupi de binele umanitatii, in general, de binele femeilor maritate, in special. Dar cum te ocupi? Dand o lege timpita? Si gradinita a devenit obligatorie prin lege, cu clasa pregatitoare cu tot, dar nu avem gradinite si clase pregatitoare?!!! Nu trebuia sa faceti asta mai intii si apoi sa dati liber la lucru la femei? Zic si eu... Asa ce faceti? Trimiteti femeile la munca si tineti barbatii acasa, ca nu au cu cine lasa copii. Ce ati rezolvat? Faceti case sociale pentru femeile agresate si daca apar probleme raportate cu probe, le duceti acolo. Nu dati afara barbatii de pe proprietatile lor. De fapt, cred ca n-o sa mai fie cazul, caci barbatii or sa inceapa sa nu se mai casatoreasca pentru a nu fi in pericol de a fi acuzati si cred ca or sa inceapa sa semneze contractele prenuptiale, pentru a nu le veni sotiilor idei cu privire la casele si averile lor. Si ale parintilor lor. Am mai spus-o: un barbat e agresiv pentru ca e nebun, la betie (nebunie temporara) sau pentru ca e provocat! Trimiteti nebunul, la tratament, betivul la dezalcoolizare iar provocatul... stopati fufa! Vedeti cate legi prostesti s-au dat in domeniu. Degeaba. Cu cat se dau mai multe, cu atit mai mare e violenta conjugala. Inseamna ca nu se umbla unde trebuie si cum trebuie. In alta parte trebuie umblat. (S-a dat legea hartuirii sexuale. De vreo 15-17 ani. Doar doua cazuri raportate in toata aceasta periaoda. S-a dat legea impotriva violentei conjugale. Inutila, caci legile anterioare prevedeau un spor de pedeapsa pentru toate infractiunile din familie. -Citeste despre forma calificata a infractiunilor cu violenta.- S-a dat legea adapostului familial. Pentru femeile agresate. Dar... la adaposturi ajung mai mult batrini agresati de sotii?!!! Acum se vine cu alta lege... Nu mai ai voie sa tragi de par sotia? Sa vorbesti nu stiu cum, sa faci nu stiu ce... Nu credeti ca s-a atins nebunia? Toata tacaneala asta imi aminteste de Ceausescu. Si el se lauda ca Romania lui este mai democrata decat SUA si tot Occidentul pentru ca femeile de aici o duc bine si sunt promovate si aparate de lege... Actualii parlamentari fac acelasi lucru. Trag tare pe femei, ca sa ascunda alte tare ale societatii. Si proastele ii cred si sustin! Asta e.) In fond, toate aceste probleme pot fi evitate foarte simplu, daca educati fetele sa fie prevazatoare cand aleg partenerii, sa-si vada de treburile lor si sa nu-i provoace si sa oferiti un telefon gratis de alarma. Sa zicem 999. Asa cum toti copii agresati pot suna, si femeile agresate sa sune imediat pentru a se lua masuri eficiente. Si sa fie duse imediat la adaposturi sociale cu copii, pina cand justitia va rezolva problema. E mult mai inteligent si eficient, decat sa faci panarama, sa vina Melitia si sa duca barbatul de acasa... Unde? Dar ma rog... treaba voastra. Pe mine ma plictiseste subiecctul asta. De 20 de ani va atrag atentia ca gresiti si tot asa o tineti... Dati-va cu capul de pragul de sus! O sa-l vedeti dupa aia si pe ala de jos! Dar... de ce ii credeti prosti pe barbati? Nu cumva gresiti? Nu e vorba de "soti" e vorba de cum rezolvati problemele fara violenta. Apoi... cand interzice sotiei sa se duca la rude sau prieteni -in vizita, nu ma gandesc la altceva- poate ca isi apara casa. Stie ca hahalerele alea o monteaza impotriva lui si se va ajunge la divort. Nu a mai bine sa divorteze cinstit, curat si sa nu se apeleze la astfel de mijloace? Ce casa e aia in care sotia isi goneste sotul de acasa si merge unde are ea chef, cand are ea chef, amenintindu-l cu parnaia sau gonirea daca nu accepta hachitele ei? Voi v-ati cretinizat in masa? Iti imaginezi o astfel de casatorie? Eu nu. Dar astept -plin de curiozitate- si alte mostre de inteligenta creatoare ale feminizdelor la putere. (Si tzucalarilor lor, stingistii.) Caci e clar ca suntem sub dictatura feminizda. Si nu o sa scapam asa curind de ea. Comunismul a fost doar una din formele acestei dictaturi. Prohibitia alta. Vor urma altele... Pacat ca nu voi trai destul sa vad prabusirea sistemului feminizd. M-ar fi amuzat. Dar tampenia asta va dura ceva... Nu voi avea o viata asa lunga, din pacate.

admirator
30 martie 2014
mai feministelor

da sa-i dau o palma-doua peste fund, cand facem sex, am voie? sau ma ia Melitia? ridicole mai sunteti....

Florin
10 martie 2015
Oferta gratuita!

Cea mai cautata oferta de lucru a anului! Vrem sa extindem fenomenul care s-a declansat deja! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.449 secunde