"Nu scapi de droguri lenevind în pat. Așa poate funcționează în cazul unui picior rupt!"

246

Articole de la același autor

Indiferent de tipul dependenței, începerea terapiei este o etapă grea pentru cei interesați să scape de viciu. Dependenții se simt anxioși, prinși în cursă și reticenți la orice schimbare li se propune. De aceea, psihologii atrag atenția că, pentru ca tratarea dependențelor să fie eficientă, este necesară o anumită abordare: fără lenevit în pat, fără "lasă că fac mâine" și fără a aștepta soluțiile de la alții.

Dependențele sunt o boală cronică și distrug vieți. Ale dependenților, dar și ale celor din jurul lor. Fie că este vorba despre dependența de alcool, de fumat, de droguri, de jocuri de noroc, de sex sau de alimente, a scăpa de vicii este o muncă asiduă. Specialiștii atrag atenția că, în cazul dependențelor, singura modalitate ca terapiile să fie eficiente este ca cel afectat să se implice activ și că simpla "așteptare" nu este suficientă. "Când încep tratamentul, dependenții se simt prinși în cursă și anxioși. Dar aceasta este o oportunitate să se confrunte cu problemele de adicție și să își schimbe viața. Nu trebuie să creadă, însă, că tratamentul înseamnă ca ei să stea, să aștepte ca alții să le rezolve problemele, să le dea răspunsurile. Acestea ar putea funcționa în cazul unui picior rupt, dar nicidecum în cazul dependenței. În aceste cazuri, alții pot să ofere doar îndrumare, inspirație, dar schimbările numai dependenții le pot face", a atras atenția psihologul constănțean Mariana State.

Dependenții trebuie să aleagă între ce vor și ce este bine

A scăpa de dependență înseamnă, în cele mai multe cazuri, a schimba obiceiurile. "Iar acestea vor fi înlăturate fără băutură, fără droguri, probabil fără prea multe distracții și fără lenevit în pat. Dar, treptat, acestea vor reveni. De aceea, cei afectați trebuie să învețe să facă alegerile corecte, între ceea ce vor și ceea ce este bine pentru ei. Întregul proces al tratamentului este unul al schimbării, care se produce prin provocări constante, suport și educație. Iar acest lucru să se întâmple zi de zi, prin interacțiunea cu cei aflați în aceeași situație", a adăugat specialistul.

Etapele tratării dependențelor pot fi structurate, simplu, în următorii pași: înfruntarea realității, gestionarea negării și aflarea informațiilor despre dependență; dorința de schimbare și solicitarea ajutorului; explorarea spiritualității ca sursă de ajutor și mijloc de "umplere a golului"; descoperirea de sine; identificarea obstacolelor care stau în calea schimbării; luarea responsabilității de a face schimbări; luarea de măsuri pentru a realiza schimbările.

Terapia de grup este esențială

Iar o parte vitală în tratarea dependențelor o reprezintă terapia de grup. "Pentru nou-veniți, acest lucru poate fi de speriat. Foarte puțini oameni au avut o astfel de experiență anterioară. Participarea este foarte importantă, grupul este cel mai eficient mod pentru schimbare și cea mai importantă unealtă pentru recuperare. Dependenții vor învăța să se pună pe ei în centrul atenției, iar făcând asta, ceilalți vor fi capabilă să îi ajute", a mai exemplificat psihologul constănțean.

De menționat că, în ceea ce privește dependența de droguri, de exemplu, 107 persoane au cerut sprijinul specialiștilor de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, pe parcursul anului trecut, iar la începutul anului acesta mai erau în terapie 47 de persoane. Drogul preferat al constănțenilor este canabisul, iar numărul bărbaților care consumă astfel de substanțe este mult mai mare decât al femeilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8849 secunde