Nu distrugeți Peninsula!

1551
6

Arhitecții nu sunt de acord cu planurile autorității locale privind zona istorică a Constanței, propuse în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Peninsulei. De aceea, specialiștii fac un apel către toate forurile de decizie să nu permită "alterarea" centrului vechi.

Zona istorică a municipiului Con-stanța trebuie reabilitată. O spun constănțenii, turiștii, cât și specialiștii în urbanism și autoritățile locale. Pentru reprezentanții municipalității, această reabilitare înseamnă trans-formarea centrului vechi într-o "atracție turistică", așa cum reiese din noul PUZ-ul al Peninsulei, aflat în prezent în analiză la Agenția de Protecția Mediului Constanța.
Concret, conform planurilor propu-se de Primăria Constanța, zona ar urma să fie înconjurată de construcții impunătoare: blocuri de până la 25 de nivele ar urma să fie construite la baza falezei dinspre plaja Modern și portul Tomis, și zgârie nori de până la 30 de nivele ar urma să se înalțe în puncte strategice (intersecția str. Traian cu bd. Tomis, pe str. Remus Opreanu, lângă Hotel Palace și la baza falezei, în dreptul str. Aristide Karatzali).
Ordinul Arhitecților din România, filiala Dobrogea a realizat, în ultimele luni, un sondaj printre membrii organizației cu privire la acest aspect, iar rezultatul este elocvent: arhitecții nu sunt de acord cu intențiile autorității locale.

Arhitecții nu sunt de acord cu zgârie norii
"Având în vedere importanța isto-rică, culturală, urbanistică și turistică a Zonei Peninsulare, în prevederile de dezvoltare urbană trebuie să preva-leze interesul public, respectarea și protejarea patrimoniului, cât și respectarea, păstrarea și valorificarea identității locale", se arată în comu-nicatul transmis de OAR Constanța.
Totodată, arhitecții solicită instituțiilor cu rol de decizie "să ia toate măsurile legale necesare pentru a preveni alterarea siluetei și specificului zonei istorice a Peninsulei Constanța", subliniind că "Peninsula Constanța este zonă protejată, sit urban și sit arheologic, cuprinzând cea mai mare parte a monumentelor istorice ale municipiului și zonele lor de protecție".
Iată câteva dintre solicitările adre-sate de arhitecți atât autorităților locale, cât și celor cu putere de decizie: Respectarea vizibilității siluetei Peninsulei dinspre Sud, Sud-Vest și Nord, Nord-Est, în lungul falezelor, cât și dinspre mare, fără obturarea acesteia cu construcții de mari dimensiuni r Scăderea regimului de înălțime propus pe taluzuri, pe toată lungimea falezei, de la Poarta 2 până la Biserica Greacă, respectiv strada V. Alecsandri, la maxim zece metri (P+2) de la limita superioară a taluzului și amenajarea în aceste zone a unor spații ample de interes public și cu acces public r Scăderea procentului de ocupare a terenului și a coe-ficientului de utilizare a terenului propuse pentru taluzuri, astfel încât să se păstreze specificul zonei penin-sulare istorice (n.r. - având în vedere că autoritățile locale propun să fie realizate construcții pentru birouri, locuințe sau spații comerciale) r Interzicerea obturării clădirilor de patrimoniu existente, ce au deschidere către Portul Tomis, precum Hotel Palace, Banca Națională, Vila Șutzu, Biserica Greacă, Biserica Armenească și a clădirilor caracteristice zonei istorice r Obligativitatea instituirii de concursuri de arhitectură pentru obiectivele noi în zonele din interiorul și adiacente Peninsulei, inițiate de deținătorii de terenuri (persoane fizice sau autoritate locală) și organizate de asociațiile profesionale din domeniul arhitecturii și urbanismului, recunoscute de lege r Integrarea în specificul zonei a tuturor proiectelor ce se realizează din fonduri structurale, cu respectarea identității urbanistice existente, a arheologiei și patrimoniului arhitectural, sub coordonarea specialiștilor din domeniul arhitecturii și urbanismului, desemnați de organizațiile de profil r Renunțarea la propunerea de clădiri înalte pe platoul Peninsulei (în zona Palatului Justiției, zona fostului Restaurant Pescarul și zona Hotel Palace) r Punerea în valoare a piețelor publice existente, crearea și amenajarea de noi scuaruri și spații verzi, necesare în zonă, pe baza unor studii de specialitate r Realizarea de studii de fundamentare de specialitate: de impact urbanistic, de circulație, geotehnice și hidrolo-gice, arheologic și volumetric de siluetă urbană.

Trebuie dezbatere publică!
Totodată, arhitecții solicită autorităților locale și organizarea unei dezbateri publice pe marginea PUZ-ului. "În acest sens, este necesară prezen-tarea către public și organizațiile non-guvernamentale a tuturor propu-nerilor din zonă, inclusiv proiectele realizate din fonduri europene, înainte de transmiterea documentațiilor în circuitul tehnic de avizare", se arată în documentul remis de OAR Con-stanța.

Soluții propuse de specialiști
Specialiștii propun și soluții pentru dezvoltarea centrului urban și pentru "satisfacerea" cerințelor investitorilor: extinderi în zona falezei de nord, prin îndiguiri în mare, construibile în regim înalt, având ca model orașele-port occidentale și preluarea în adminis-trarea primăriei a platformei portului comercial vechi și extinderea funcțiunilor urbane pe acest teritoriu.



Comentează știrea

salina
15 noiembrie 2011
cam tarziu

V-ati trezit cam tarziu domnilor jurnalisti.Acum peninsula este distrusa.Probabil acum ati primit ordin. Tarziu. Constantenii adevarati , nu milogii lui Mazare v-au sesizat de multi ani acest fapt , al distrugerii personalitatii orasului. Ati tacut. Macar in ultimul ceas fiti adevarati si mult mai agresivi. CINEVA TREBUIE SA PLATEASCA si artati principalii vinovati.

a
15 noiembrie 2011
a

doar in romania este posibil ca niste arhitecti sa vina cu un plan cu zgarie nori de 30 de etaje in peninsula, iar apoi sa vina altii sa zica ca nus de acord, si tot asa pana vine sfarsitu lumii. sa fie dracu de acord cu zgarie norii de 30 de etaje (la 30 de etaje nu prea e zgarie nor, da nu conteaza suna occidental) si cu asta basta. oricum nu se vor construi niciodata astfel de blocuri nicaieri in constanta pentru ca nimeni nu investeste banii astia in niste cladiri care nu ai cui le vinde sau inchiria. sunt zeci de cladiri de birouri sau apartamente, de 4-5-6 etaje care stau goale. asa ca o sa fie toata lumea fericita

Georgiana Lazar
15 noiembrie 2011
Wow

am participat la un studiu de popularitate a centrului vechi. Intr-o singura zi au trecut prin zona 150 de oameni. Cladirile din zona sunt ridicate din 1800, trebuie reabilitate, renovate, NU distruse. Cu un articol nu rezolvam nimic. Cel mai bine ar fi sa luam atitudine prin petitii si prin campanii.

Miruna
15 noiembrie 2011
ne meritam soarta

continuati sa votati ciuma mazreasca...nu spun ca sa votam pdl ul sau prm ul sua pp ul sau udmr ul-ha h ah -..sau ecologistii-desi n-ar strica-...dar orice e mai bun ca devalizatorul nr 1 al ctei,r.s.mazare.

Cosmin
15 noiembrie 2011
Nu distrugeti zona Peninsulara

Mi se pare o prostie sa faca in zona peninsulara blocuri de 30 de etaje. Asta e o tampenie. Mai bine ar gasi modalitati sa evacueze tiganii din casele care le-au ocupat abuziv si sa inceapa sa refaca toate casele vechi si cladirile din zona respectiva, pentru ca aceea defapt este ce a mai ramas din istoria orasului nostru.

ath
15 noiembrie 2011
Draga Georgiana Lazar

Petitia "Luati-i peninsula lui Mazare",abia a strans 1426 de semnaturi(din data 07.iulie 2010).Cuget Liber mai scrie cate un articol despre Peninsula si termina ziua cu o lectie despre cum sa faci sex pe o banca din parc.Gigi Chiru ne canta la flasneta de trei luni si abia a strans 10.000 de semnaturi pentru demiterea primarului.In schimb,Nicusor Constantinescu a luat bani din casieria judetului,a pocnit din bici si a strans intr-o singura zi,270.000 de semnaturi pentru fundul lui.A vrut sa pocneasca din bici si in noaptea 6/7 noiembrie dar noroc ca nu l-a lasat prefectul.Eu cred ca solutia nu sta in petitii oarbe.Atata timp cat problema centrului istoric este politizata,nu se va rezolva nimic.Doi bani nu dau pe actiunea politrucilor pesedei,pedelei sau papodei.Asa cum ai sesizat, secretul este la noi.Unde sunt intelectualii Constantei,unde sunt arhitectii,unde sunt profesorii de istorie,unde este protestul studentilor de la facultatile de istorie ? Populatia trbuie sa afle ce se petrece aici.Cred va fi nevoie de o pagina independenta de internet,de tiparirea de afise,de pliante si de actiuni de informare a cetatenilor.Asa cum le sta bine romanilor,ne lipseste in schimb un lider sau o persoana cu initiativa.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Social : Istorie îngropată în gunoaie
Pagina a fost generata in 0.5527 secunde