"Nu avem privilegii nerușinate. Ne epuizăm fizic și ne sacrificăm timpul cu familiile!"

740

Articole de la același autor

Grefierii din întreaga țară sunt în protest. Refuză să mai presteze muncă suplimentară, să mai vină în sfârșiturile de săptămână la instanțe, cum se întâmpla până acum. Ceea ce înseamnă că vor fi întârzieri și mai mari în dosare. 


Încă de la sfârșitul lunii ianuarie grefierii au anunțat, prin vocea reprezentanților Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, că nu vor mai presta muncă suplimentară, iar arhivele, registraturile și birourile de informare și relații cu publicul vor asigura numai o treime din programul de lucru cu publicul. Aceste forme de protest sunt pe termen nedefinit, până când se va reveni asupra intenției de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraților, considerate "pensii speciale". 
În acest context, reprezentanții grefierilor au sesizat inclusiv forurile europene și le-au cerut sprijinul. 


"În contextul politic intern în care Parlamentul României intenționează să adopte măsuri populiste fără a le verifica din punct de vedere al legalității și constituționalității, precum și fără a avea un impact financiar real asupra bugetului statului, cu scopul «eliminării» unui drept reglementat inclusiv în Uniunea Europeană și transpus în legislația internă în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană - dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete - ca o compensație acordată pentru instituirea unui regim strict de interdicții și incompatibilități, precum și pentru restrângerea unor drepturi, Asociația Grefierilor din România a înțeles să solicite sprijinul organizațiilor internaționale de profil", au arătat reprezentanții grefierilor. 


Decizia grefierilor de a protesta, prin refuzul de a mai presta muncă suplimentară, nu a fost văzută cu ochi buni de mulți. De altfel, destule voci au acuzat că "și așa nu făceau lucrările la timp, iar pe cele pe care le făceau, erau multe greșeli". 
Referitor la aceste acuzații, o grefieră susține: "S-a tot vehiculat prin mass-media eronata idee că grefierul beneficiază de privilegii nerușinate, că nu ar rezista să lucreze nici măcar o singură zi în sectorul privat și alte asemenea. Aveți idee ce înseamnă să lucrezi săptămânal ședințe de judecată a căror încărcătură să varieze între 250 și 300 de litigii? Aveți idee că grefierul român petrece, aproape zilnic, încă 3 sau 4 ore peste programul de lucru de 8 ore, pentru că este supra-normat și sufocat de volumul de muncă? Aveți idee că sunt grefieri în România pe care week-end-urile îi prind tot prin instanțe și parchete, lucrând încheieri de ședință, tehnoredactând proiectele hotărârilor judecătorești, completând registre, efectuând adrese, comunicări, citații și alte asemene, sacrificându-și astfel (dintr-un con de umbră, în disperarea de a ține valul de lucrări sub control și purtând pe umeri, nu stele, ci zeci de interdicții și incompatibilități), până la epuizare, viața, sănătatea și familiile? Aveți idee că, poate, zilnic serviciile de ambulanță se prezintă la sediile instanțelor și parchetelor din întreaga țară pentru că un coleg grefier a leșinat din cauza surmenării, a epuizării fizice?", a arătat Mădălina Ș., unul dintre miile de grefieri nemulțumiți. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.451 secunde