NU AI POLIȚA RCA LA TINE? SCAPI DE AMENDĂ. Ce spun judecătorii

1198
NU AI POLIȚA RCA LA TINE? SCAPI DE AMENDĂ.  Ce spun judecătorii - fondcumdrumuriamenzirutiere14322-1470741745.jpg
O instanță din România i-a dat câștig de cauză unui șofer amendat de Poliția Rutieră pe motiv că nu avea polița RCA la el, atunci când a fost verificat în trafic. Conducătorul auto primise o amendă contravențională de 630 de lei, însă magistrații Judecătoriei Șimleul Silvaniei au desființat sancțiunea, arătând că, de fapt, șoferii nu sunt obligați, conform legii, să aibă polița auto obligatorie la ei.


Decizie aparține Judecătoriei Șimleul Silvaniei, după ce un conducător auto a contestat în instanță amenda de 630 de lei (echivalentul a șase puncte-amendă) pe care i-au dat-o agenții Poliției Rutiere. Motivul sancțiunii a fost că șoferul, care se afla la volanul unui autoturism înmatriculat în Anglia, nu avea la el polița auto RCA, atunci când agenții rutieri l-au verificat în trafic. Șoferul a contestat, însă, în instanță procesul verbal prin care a fost sancționat de Poliția Rutieră, iar judecătorii au fost de partea lui. Mai exact, magistrații de la Judecătoria Șimleul Silvaniei, acolo unde s-a judecat cazul, au arătat că legile în vigoare nu prevăd în mod expres obligativitatea conducătorilor auto de a avea asupra lor polița obligatorie de asigurare auto și de a o prezenta la cererea polițistului rutier. În concluzie, instanța a decis că săvârșirea contravenției a fost reținută în sarcina petentului în mod neîntemeiat, se arată pe adevărul.ro. 


La baza deciziei magistraților au stat articolele 147 din H.G. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care precizează, la primul punct, următoarele: "Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și, după caz, atestatul profesional, precum și celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare". Articolul 101, aliniatul 1 din OUG 195/2002, pe care se argumentează procesele-verbale întocmite de polițiști celor prinși că circulă fără a avea asupra lor polița RCA arată și ce fapte constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni: nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. 2", mai precizează adevărul.ro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.503 secunde