Noutăți în Codul Rutier. Ce înseamnă „comportament agresiv” în trafic și cum este sancționat

238
Noutăți în Codul Rutier. Ce înseamnă „comportament agresiv” în trafic și cum este sancționat - agresivintrafic-1643391108.jpg

Articole de la același autor

Guvernanții au adoptat, joi, 27 ianuarie, o ordonanță care aduce o serie de modificări Codului Rutier. Printre noutățile introduse de noul act normativ se numără și cele care sancționează drastic comportamentele agresive în trafic. În ultimii ani, au fost mediatizate sute de exemple în care șoferii erau agresivi, șicanau sau chiar ajungeau la depășiri și intimidări cu mașinile, dar erau în cel mai rău caz „dojeniți” de polițiști. Mai nou, comportamentul agresiv este clar definitiv în legislație și aspru sancționat.

Astfel, este considerat drept comportament agresiv: „deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare; circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia; folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia; realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia; conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”.


Cât privește măsurile pe care le pot lua oamenii legii pentru sancționarea respectivelor comportamente, pleacă de la amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (580 – 725 de lei) și măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile. În cazul în care, comportamentul agresiv în trafic a dus la producerea unui accident rutier, șoferul responsabil este sancționat mai dur, cu amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei și suspendarea permisului auto pentru 60 de zile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.4358 secunde