Nouă turiști, blocați într-o peșteră inundată! ISU intervine de urgență

579
Nouă turiști, blocați într-o peșteră inundată! ISU intervine de urgență - pestere-1471875688.jpg
Nouă turiști au rămas blocați în peștera Huda lui Papară, din comuna Sălciua, după ce aceasta a fost inundată din cauza precipitațiilor abundente.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea Alba, Alina Marescu, a declarat că, potrivit unui apel făcut la 112, în peșteră au rămas blocate nouă persoane, surprinse de debitul crescut al apei. Doi speologi de la Salvaspeo Cluj urmează să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația din interiorul peșterii, scrie Agerpres.

ISU a trimis în apropiere de peșteră o autospecială de intervenție și o ambulanță SMURD, a menționat Marescu.

Tot ca urmare a precipitațiilor, traficul pe DN 75, care face legătura între Cîmpeni și Turda, a fost întrerupt luni în zona localității Sălciua, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanți, în urma precipitațiilor. Circulația a fost reluată la scurt timp pe un sens de mers, a menționat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminița Prodan.

În urmă cu șase ani, trei speologi au rămas blocați, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului, tot în urma unei viituri.

Situată în partea de nord-vest a Munților Trascăului, este considerată una dintre cele mai interesante peșteri din Munții Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă și denivelată peșteră din Munții Trascăului. Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat și cartat peștera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie "Polaris" Blaj a început explorarea și recartarea peșterii, reușind în 1986 să realizeze amenajarea turistică. De câțiva ani, peștera nu mai poate fi vizitată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0294 secunde