Noua lege RCA. "Transportatorii trebuie protejați, dar în limita bunului simț"

613
Noua lege RCA.
Lucrurile par a reintra pe un făgaș normal în ceea ce privește prețurile asigurărilor RCA. Dacă, anul trecut, asistam la proteste și chiar activități blocate de transportatori din cauza tarifelor excesive practicate în domeniu, Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de asigurători, au reușit să liniștească apele, cel puțin pentru moment. 


După aplicarea noii legi RCA, asigurările s-au ieftinit cu mai mult de jumătate pentru cei care au condus regulamentar, fără a provoca accidente în trafic. De cealaltă parte, conducătorii auto care nu pot fi considerați chiar un exemplu la volan, fiind deseori implicați în incidente rutiere, sunt nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani, polițele fiind cu 150% mai scumpe. 


"Normal este ca cel care greșește să plătească, iar cel care se comportă normal în trafic să aibă discount și un preț cât mai mic al asigurării. Eu doresc ca în piața asigurării din România să implementăm ideea de normalitate. Ceea ce a fost până acum a fost o chestiune de dezechilibru. Când vorbim de tarife plafonate și de tarife bonus-malus în care ești bonusat cu 50% și malusat cu 50%, este ca și când ar fi normal, dar nu este în regulă. Cel care respectă legea trebuie să fie protejat, iar cel care nu o respectă trebuie să fie orientat către partea cea bună", a declarat, pentru "Cuget Liber", vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu. 


"Ne-am gândit la toate segmentele de clienți" 


Transportatorii atrag atenția însă că prețurile asigurărilor nu respectă tarifele plafonate, aceștia fiind nevoiți să plătească mai mult. Reprezentanții ASF spun că au în vedere protejarea transportatorilor, dar doar în condițiile în care aceștia dovedesc că sunt responsabili pe șosele și nu provoacă incidente. 


"Noi ne-am gândit la toate segmentele de clienți, indiferent de breasla în care profesează. Am implementat ideea de client cu risc ridicat, care va plăti mai mult, pentru că rata daunei este mai ridicată, severitatea este mult mai mare, iar dacă din acest segment fac parte și transportatorii, ei trebuie să plătească. Nu trebuie să ajungem ca prețurile să escaladeze așa cum s-a înregistrat în anul precedent, în care prețurile au crescut de trei sau patru ori, în condiții de lipsă de sustenabilitate. La rândul lor, transportatorii trebuie protejați, însă într-o limită a bunului simț. M-am bucurat că asigurătorii au înțeles acest lucru și că, din mai până în prezent, nu avem creșteri de tarife", a mai precizat Cornel Coca Constantinescu. 


În următoarea perioadă, tarifele RCA ar urma să crească și mai mult. Allianz Țiriac și Omniasig VIG, doi dintre cei mai mari jucători din piața asigurărilor, au notificat sau urmează să notifice Autoritatea de Supraveghere Financiară în privința intenției de a schimba tarifele RCA. Mișcarea este prima de acest tip după intrarea în vigoare a noii legi privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto și a normei aferente. Prețurile se vor schimba cel mai devreme din octombrie, din cauza unor probleme de ordin birocratic, induse de noile reglementări în domeniu, notează profit.ro. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7047 secunde