Mai multe ştiri online:

Noua 10 pentru inițiativa Armatei Române. "Poveste unei eroine"

Ştire online publicată Miercuri, 16 Ianuarie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Prima femeie combatant din Armata României, Ecaterina Teodoroiu, a fost omagiată, astăzi, în cadrul unei ceremonii organizate la București de Ministerul Apărării Naționale (MApN) cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la nașterea acesteia, se precizează într-un comunicat al ministerului, consultat de Agerpres.

Prezent la eveniment, ministrul Gabriel Leș a conferit „Emblema de Onoare a Armatei României” Sabinei Lupu, urmașă a Eroinei de la Jiu, cea care, timp de 25 de ani, s-a ocupat de Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” din municipiul Târgu-Jiu.

Evenimentul a mai inclus prezentarea unui colaj de filme intitulat sugestiv „Povestea unei eroine” și un program artistic dedicat momentului, cu participarea Muzicii Reprezentative a MApN, Ansamblului Artistic al Armatei, trupei AS din cadrul Palatului Copiilor din București și elevilor Adrian Chira - „copilul cu inima cât toată țara” - și Ștefania Caprea - interpreta rolului ursitoarei cu ie galbenă în filmul „Povestea unei eroine”.

De asemenea, la intrarea în aula „Alexandru Ioan Cuza” a fost amplasată expoziția „Armata Română în Marele Război”, alături de obiecte care i-au aparținut Ecaterinei Teodoroiu, printre care lada militară, călimara, monoclul, podoaba capilară pe care și-a tăiat-o când a plecat pe front, precum și copii după certificatul de naștere și actul de deces.

Evenimentul a fost organizat de MApN, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și în Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”. Au mai participat secretarii de stat Nicolae Nasta și Mihai Chirică, urmașii eroinei, Principesa Maria, viceprimarul Capitalei Michaela Tomnița Florescu, reprezentanți ai structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere, veterani de război, precum și aproximativ 300 de elevi de la mai multe școli bucureștene.

Ecaterina Teodoroiu, pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu, s-a născut la 14 ianuarie 1894, la Vădeni (astăzi parte a orașului Târgu Jiu), județul Gorj, și a luptat în Primul Război Mondial.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7507 secunde