Noi reguli în sala de judecată. Unii avocați constănțeni sunt revoltați!

1739
2
Noi reguli în sala de judecată. Unii avocați constănțeni sunt revoltați! - saladejudecata-1349383061.jpg
De curând, au fost publicate în Monitorul Oficial completările aduse regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești din România. Printre specificațiile făcute se află, de exemplu, faptul că procurorul trebuie să intre în sala de judecată cu cinci minute înainte de ora stabilită începerii ședinței, dar și câți centimetri trebuie să aibă podiumul pe care sunt amplasate birourile judecătorilor, procurorilor și avocaților (!?). 


În urmă cu câteva luni, un adevărat scandal pornise de la faptul că anumiți avocați s-au arătat revoltați de faptul că procurorul intră în sala de judecată pe aceeași ușă cu judecătorul și că nu ar fi normal ca birourile magistraților să fie ridicate pe un podium mai înalt decât cel pe care se află birourile avocaților. 
De parcă aceasta ar fi fost ultima problemă majoră cu care s-ar confrunta Justiția din România, Consiliul Superior al Magistraturii a ținut să aducă precizări și completări Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești. 
În unul dintre articolele introduse în regulament, se spune că "în măsura în care spațiul existent permite, vor fi amenajate căi de acces separate pentru judecători, procurori și grefier, pentru persoanele private de libertate, respectiv pentru avocați, părți și public". De asemenea, în noul regulament se mai precizează că "procurorul intră în sala de ședință pe calea de acces destinată judecătorilor, cu cel puțin cinci minute înaintea orei stabilite pentru începerea ședinței".
Așa cum era de așteptat, CSM-ul a pus punctul pe "i" și în ceea ce privește piedestalul pe care sunt amplasate birourile. 
"Biroul judecătorilor va fi amplasat pe una din laturile sălii de ședință, cu fața spre public, pe un podium având înălțimea cuprinsă între 40 și 50 cm, în imediata apropiere a căii de acces speciale, dacă aceasta există", se precizează în regulament, pe când "biroul procurorului va fi situat distinct de cel al judecătorilor, în partea opusă spațiului amenajat pentru persoanele private de libertate, pe un podium având înălțimea cuprinsă între 40 și 50 cm și va fi orientat astfel încât să asigure procurorului o vizibilitate bună atât spre biroul judecătorilor, cât și spre public". 
Unii dintre avocați se vor simți din nou discriminați, iar asta deoarece locul acestora, din care vor pune concluzii, "va fi situat pe un podium având înălțimea cuprinsă între 20 și 30 de cm". De asemenea, se face precizarea că, pe parcursul desfășurării ședinței de judecată, atunci când nu pun concluzii, avocații vor ocupa banca situată în fața publicului. 
Acestea sunt precizările importante făcute prin cele 12 articole care au fost introduse în regulamentul de funcționare al instanțelor de judecată. 


Nemulțumiri
La Constanța, părerile sunt împărțite. Dacă unii dintre avocați spun că astfel de aspecte sunt prea puțin importante pe lângă alte probleme cu care se confruntă Justiția, alții sunt de părere că reglementările respective pun pe o treaptă inferioară profesia de avocat și că nu ar fi corecte regulile impuse de CSM. 
"Profesia de avocat nu este altceva decât un barometru al unei bune desfășurări a procesului de justiție din România și contribuie în mod semnificativ la înfăptuirea dreptății. Nu trebuie să uităm ori să trecem cu vederea faptul că multe dintre abuzurile unor anchetatori au fost scoase la iveală prin intermediul avocaților", ne-a mărturisit un apărător care a dorit să-și păstreze anonimatul.


Comentează știrea

yorick
5 octombrie 2012
altele sunt lucrurile care ne dor !

De cat sa va ocupati de inaltimea in centimetri a podiumurilor din salile de judecata mai bine ca ziaristi responsabili ce ar trebui sa fiti l-ati intreba pe Mazare daca dupa petrecerile cu si fara Samba de asta vara au mai ramas bani si pentru caldura constantenilor.De ce iarna trecuta erau diferente uriase intre preturile platite pentru caldura la proprietati asemanatoare dar situate in cartiere diferite ? Unde sunt fondurile europene anuntate acum cativa ani cu surle si trambite pentru modernizarea centralelor termice de cartier ?! Au modernizat 2 ! Ocupati-va de nevoile reale ale oamenilor ca acum vine gerul si iar platim cate 8-900 ron la intretinere.Grabiti-va d-lor ziaristi ca mai este putin timp pana ce dl.primar pleaca in tarile calde pana la primavara !

dan
5 octombrie 2012
!

esti in urma monser, mascariciul deja este plecat. din pacate, nu si definitiv.

Răspuns la: altele sunt lucrurile care ne dor !
Adăugat de : yorick, 5 octombrie 2012
De cat sa va ocupati de inaltimea in centimetri a podiumurilor din salile de judecata mai bine ca ziaristi responsabili ce ar trebui sa fiti l-ati...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2139 secunde