Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, trimis în judecată de DNA

445
2
Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, trimis în judecată de DNA - nico1455891919-1505821959.jpg
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar din Năvodari, Nicolae Matei, acesta fiind acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu și conflict de interese. În cadrul aceluiași dosar, Ștefan Ciocănel, fost secretar al orașului Năvodari și Neculai Dima, reprezentant al unei societăți comerciale, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. 


Potrivit procurorilor, în calitate de primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, în perioada 2008-2011, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, a desfășurat mai multe demersuri infracționale prin care a urmărit scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăți comerciale ce administra "Tabăra de copii Năvodari".


Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, Nicolae Matei, în calitate de primar al orașului Năvodari, a emis ilegal o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 6,2 ha teren, la acel moment folosită de societatea comercială menționată mai sus și care aparținea în realitate orașului Năvodari.


Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăți comerciale controlate de edil și administrată de inculpatul Neculai Dima. În realitate, această firmă era îndreptățită să-i fie retrocedată o suprafață de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potențial turistic mult mai mic.


Prin aceste demersuri infracționale, a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârșirii faptei) atât în dauna orașului Năvodari cât și în dauna societății care avea drept de folosință asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului.


În același context, în cursul anului 2011, întrucât societatea (păgubită ca urmare a retrocedării terenului) datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari (taxe, impozite etc.), Nicolae Matei a inițiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al orașului Năvodari.


Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la inițiativa inculpatului și pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societății respective fiind scoase din patrimoniul acesteia și introduse în cel al orașului Năvodari, fără ca aceasta operațiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste și prealabile despăgubiri.


Ulterior, Primăria orașului Năvodari a vândut la licitație publică o parte din bunurile respective, în condițiile în care societatea contestase executarea silită și achitase, cel puțin parțial, datoria invocată de instituția publică. Acționând în această manieră, a fost produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la suma de 4.482.438 lei, arată procurorii DNA în cadrul unui comunicat de presă. 


De altfel, la scurt timp după comiterea faptei reținute în sarcina sa, inculpatul Ciocănel Ștefan a părăsit funcția publică și a devenit directorul SC Tabăra Năvodari SA, la înființarea căreia (în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local), au fost aduse drept aport la capitalul social, o parte din bunurile expropriate în condițiile de mai sus, mai spun procurorii. 


În cauză, s-au constituit părți civilă: societatea păgubită ca urmare a acțiunilor inculpaților cu suma de 68.731.222 lei, Ministerul Finanțelor Publice și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. În ședința din data de 04.09.2017, Consiliul Local Năvodari a votat împotriva constituirii ca parte civilă în prezenta cauză. 


A fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Matei Nicolae și Ciocănel Ștefan. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


Comentează știrea

Relu
19 septembrie 2017
Hai , sa vedem !

Mai ies mascaricii lui Matei la lumina , ca sa faca mitinguri de sustinere a mafiotului ? Acum , gata , i s-a infundat lui Matei . Nu mai scapa fara 25 ani de parnaie ! Si confiscarea intregii averi ... Din tara ... Ca ce are in Cipru , va fi cheltuit de nevasta si de amantii ei ...

Dragnea
20 septembrie 2017
La pușcărie cu penalii din primăria Navodari

Trebuie pus sechestru și pe bunurile consilierilor care au votat împotriva că primăria Navodari să se constituie parte civilă în procesul penal cu Nicolae Matei.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5263 secunde