Nedumeriri printre oamenii legii: „De ce angajații din Prefectură primesc indemnizație de COVID, iar polițiștii nu?”

1320

Articole de la același autor

Supărările polițiștilor se tot adună: nu primesc indemnizație COVID-19, deși sunt în prima linie încă din prima zi a pandemiei și tot solicită acest lucru, ba mai mult le-au fost înghețate și salariile. Comisarul Vasile Zelca, liderul Biroului Teritorial Constanța al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului Florin Cîțu, în care punctează nemulțumirile colegilor săi.

„Vă adresez public câteva întrebări la care sunt convins că mulți români așteaptă răspunsuri”, își începe epistola publică polițistul din județul Constanța.

„În cursul lunii noiembrie 2020, în calitate de ministru al Finanțelor, ați afirmat că România a înregistrat cea mai mare creștere economică trimestrială din ultimii 20 de ani. Asta însemna că economia își revenea și că bugetul țării nu avea probleme. De altfel, după ce a ajuns la guvernare, guvernul Orban în care ați deținut portofoliul Finanțelor, a dat tot timpul asigurări că va respecta art.38 din legea 153/2017. Spre sfârșitul lunii decembrie, în calitate de prim-ministru, în susținerea refuzului guvernului de a respecta aplicarea legii 153/2017, ați afirmat că deficitul bugetar este mare, prin urmare nu sunt bani la buget. Având în vedere cele două afirmații, cea din noiembrie 2020 și cea din decembrie 2020, este clar că în cazul uneia ați manipulat. Când ați manipulat, domnule prim-ministru? În noiembrie 2020, când erați în campanie electorală sau în decembrie 2020, când erați, cum se spune în popor, cu sacii în căruță?”, este prima întrebare adresată de polițistul constănțean politicianului.

Următorul aspect ridicat de comisarul Vasile Zelca vizează Legea salarizării bugetare 153/2017 și înghețarea salariilor. „La vremea negocierilor, am înțeles în 2017 că țara nu avea bani și nu ne poate oferi salariul prevăzut în anexe și am acceptat majorarea în mod etapizat pe perioada 2019-2022, după ce în 2018 contribuțiile au fost mutate de la angajator la angajat. Politicienii au primit salariul pe maximul prevăzut de lege. Deci, pentru voi au fost bani, pentru alte categorii de bugetari, nu”, a mai arătat comisarul Zelca.

Totodată, polițistul constănțean ridică și o altă întrebare: de ce au primit indemnizație de COVID-19 angajații din prefecturi, dar nu și polițiștii, deși solicită acest lucru din vara anului trecut.

„La începutul lunii ianuarie 2021, în contextul protestelor legate de politica de austeritate a Guvernului, ați acordat angajaților din prefecturi indemnizația de COVID. Polițiștii se află sau nu în linia 1 în lupta cu pandemia? Angajații prefecturilor sunt mai expuși la îmbolnăvirea cu COVID, în comparație cu polițiștii? Care a fost criteriul în baza căruia indemnizația de COVID a fost acordată la prefecturi, dar nu la Ministerul Afacerilor Interne?”, a mai punctat polițistul.

Reamintim că polițiștii protestează, în această perioadă, prin refuzul de a realiza ore suplimentare și inclusiv prin ieșiri în stradă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7949 secunde