Nava Școală "Mircea" își continuă marșul în Marea Mediterană

378
După trei zile de escală în capitala Portugaliei, Nava Școală "Mircea", a părăsit portul Lisabona continuându-și marșul de instrucție. În Oceanul Atlantic, până la intrarea în strâmtoarea Gibraltar, cadeții de la bord au putut învățam cum să se folosească de forța vântului pentru a duce nava, în direcția corectă. Treceream prin Gibraltar a permis cadețilorm să observe reperele de la coastă și să-și folosească telefoanele mobile, încercând să-i audă pe cei de acasă și să le transmită gândurile lor de bine.


Cadeții români, bulgari, polonezi, chinezi și germani - împărțiți pe sectoarele de curățenie - s-au ocupat de bricuirea grătarelor și a punților. Pentru cadeții germani a fost prima și singura operațiune de acest din acest marș de instrucție. Soarele arzător al Mediteranei a îngreunat puțin activitatea, dar în final punțile lui "Mircea" au trecut proba inspecției executată de ofițerul secund și șeful de echipaj. "Pentru că am amintit de șeful de echipaj de pe NS Mircea, trebuie să spunem că maistrul militar principal Ion Stoian își va încheia cariera militară în portul Palma de Mallorca, trecând în rezervă în vâltoarea acestor schimbări legislative din domeniu", transmite căpitan-comandorul Mihai Egorov, în cadrul corespondenței. 


La începutul săptămânii, Nava Școală "Mircea" s-a întors în Spania, acostând de această dată în Palma de Mallorca. Membrii echipajului au fost așteptați de contraamiralul de flotilă Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik, care a vrut să vadă cum s-au descurcat cadeții germani în stagiul de practică pe nava românească. Urmează o escală mai lungă, generată de necesitatea efectuării schimbului de cadeți germani și de instruirea la cheu a celor nou sosiți la bord.


"«Timpul nu trece mai repede ca altădată, doar noi trecem pe lângă el mai repede», scria George Orwell. A trecut timpul și pentru cadeții germani, din prima serie care s-a ambarcat la bordul NS Mircea pe 4 august în portul Wilhelmshaven din Germania și care s-au debarcat ieri, 30 august, zburând apoi spre casă. N-a fost o perioadă ușoară pentru niciuna dintre părțile implicate în acest proiect de pionierat, au fost multe lucruri de armonizat din mers, două culturi nautice diferite, două școli de marinărie cu lucruri comune dar și lucruri diferite și multe lecții identificate pe care trebuie să avem înțelepciunea să le folosim în instruirea noilor cadeți germani", mai precizează Egorov. 


Tot ieri, seria a doua de cadeți germani s-a îmbarcat pentru a participa la marșul de instrucție până în portul Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7841 secunde