Modificări importante la Legea grațierii! Cine scapă de câțiva ani de pușcărie

783
2
Modificări importante la Legea grațierii! Cine scapă de câțiva ani de pușcărie - legegratiere-1493226483.jpg

Articole recomandate

Comisia juridică a Senatului a adoptat, în prima ședință de dezbatere a proiectului legii grațierii, o serie de amendamente, printre care grațierea pedepselor de până în trei ani, scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătățirea pedepselor femeilor însărcinate și grațierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani. De asemenea, Comisia

a adoptat un alt amendament care prevede că nu se grațiază pedepsele cu închisoarea a căror executare

a fost suspendată condiționat sau sub supraveghere.

Comisia juridică a Senatului a adoptat un amendament la Legea grațierii potrivit căruia grațierea este condiționată de achitarea prejudiciului în doi ani de la aplicarea actului de grațiere, fiind astfel dublat termenul de un an, propus de Guvern.

"Grațierea este condiționată de achitarea în termen de doi ani de la data aplicării actului de grațiere a obligațiilor civile și a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă", se menționează în amendamentul adoptat.

Pedepsele cu închisoare de până la 3 ani inclusiv, grațiate integral

Pedepsele cu închisoare de până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanța de judecată, se grațiază în întregime, se arată într-un alt amendament adoptat, marți, de Comisia juridică la proiectul de lege privind grațierea.

În forma Guvernului, inițiatorul actului normativ, se grațiau în întregime pedepsele până la 5 ani, dar prevederea nu a întrunit susținerea senatorilor juriști.

Senatorul PMP Traian Băsescu, inițiator al amendamentului care prevedea grațierea în întregime a pedepselor de până la 10 ani, a renunțat la propunerea sa și și-a însușit amendamentul Asociației Magistraților din România, care stipula că pedepsele de până la 6 ani sunt grațiate integral, dar acesta a fost respins de comisie.

Pedepsele între 6 și 10 ani aplicate femeilor însărcinate, grațiate la jumătate

Comisia juridică din Senat a mai adoptat un amendament la Legea grațierii potrivit căruia se grațiază cu jumătate pedepsele cu închisoarea între 6 și 10 ani aplicate femeilor însărcinate.

De asemenea, amendamentul prevede că se grațiază cu jumătate pedepsele cu închisoare între 6 și 10 ani aplicate și persoanelor care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum și copii încadrați în grad de handicap.

"Se grațiază în parte, cu 1/2, pedepsele cu închisoare între 6 și 10 ani, aplicate femeilor însărcinate și persoanelor care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum și copii încadrați în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii".

Se grațiază și pedepsele pentru persoanele de peste 70 de ani

De asemenea, comisia juridică din Senat a mai adoptat un amendament la Legea grațierii potrivit căruia se grațiează în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani, iar pedepsele între 6 și 10 ani aplicate persoanelor peste 60 de ani se grațiază cu jumătate.

"Se grațiază în întregime pedepsele pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani. Se grațiază în parte, cu 1/2, pedeapsa cu închisoarea între 6 și 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani".

Comentează știrea

okila
27 aprilie 2017
gratieri

ce tot o lalaiti atata modificati legea in asa fel ca in parlament si camera defutatilor sa accede numai persoanele cu condamnare,daca e TIGANIE sa fie macar pina la capat

Bunul
27 aprilie 2017
Gratieri

Deci,daca inteleg bine,femeile condamnate trebuie sa faca tot posibilul sa ramana insarcinate..Si Elena Udrea ???...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.572 secunde