Moartea pândește dincolo de "zebră"

1000
2
Moartea pândește dincolo de

În plin sezon estival, traficul se transformă într-un "balon" agitat, plin cu șoferi stresați și agresivi, grăbiți și neatenți. Situația traficului este abor-dată din mai multe unghiuri. Astfel, șoferii nu reprezintă singura problemă care dezechilibrează cursul unui trafic "de calitate". Pietonii au devenit un coșmar rutier, iar prin trecerea neregulamentară a străzii perturbă circulația. Conform zicalei "graba strică treaba", mulți dintre ei devin victime în accidente rutiere. Neatenția și inconștiența îți pot curma viața într-o secundă!
Conform statisticilor, de la începutul anului până în prezent s-au înregistrat 163 de accidente rutiere pe fondul traversărilor neregulamentare. Pe lângă faptul că nu respectă legislația, mulți dintre pietoni se aruncă vijelioși în fața mașinilor care circulă pe bulevardele principale din Constanța. Cele mai circulate artere din Constanța sunt Bd-ul Mamaia, Bd-ul Alexandru Lăpușneanu și Bd-ul Aurel Vlaicu, unde, de altfel, s-au înregistrat și cele mai multe evenimente rutiere în care sunt implicați pietonii. De cele mai multe ori, aceștia sfârșesc la spital cu răni grave, sau în cel mai rău caz, la doi metri sub pământ.
Asta deși poliția rutieră stă cu ochii pe ei. "Ieri s-au acordat 65 de sancțiuni pentru traversare neregulamentară", ne-a declarat reprezentantul Serviciului Poliției Rutiere Constanța, Carmen Șerbănescu. În medie, pe zi, se consemnează între 15 și 20 de sancțiuni acordate pietonilor indisciplinați.
Din păcate, trecerea de pietoni a devenit o glumă proastă pentru pietoni atunci când timpul se joacă cu ei și graba le șterge mințile. Cu gândul că vor câștiga cinci minute și că ajung mai repede la locul de muncă, magazinul de vis-a-vis, acasă sau la locul spre care gonesc, ei apelează la varianta cea mai facilă, din punctul lor de vedere, și traversează strada printr-un loc nepermis și nesigur. În schimbul acestei demonstrații de curaj se pot trezi cu o amendă de 67 de lei pentru traversare neregulamentară, într-un scaun cu rotile, sau… nu se mai trezesc deloc. În situațiile de gen, viața pieto-nului depinde doar de atenția și responsabilitatea șoferului.
Conform reprezentantului Serviciului Poliției Rutiere Constanța, de la începutul anului, din cele 163 de acci-dente cu pietoni, 12 persoane au murit, dintre care zece adulți și doi minori cu vârstă până în șase ani. De asemenea, 19 au fost grav răniți, dintre care 11 adulți și opt minori. Un număr mai mare de cazuri îl constituie pietonii răniți ușor, 132, dintre care 70 adulți și 62 minori.

Educația rutieră pleacă de acasă!
O clipă de neatenție îți poate destrăma familia. Cifrele înregistrate trag semnalul de alarmă pentru părinți. Copiii năzdrăvani, nesupravegheați de părinți, sunt o mare provocare pentru șoferi. Conform specialiștilor, educația pentru sănătate și siguranță se dezvoltă încă din copilărie. Este recomandat ca părinții să își educe copiii în funcție de lege și de regulile pietonale de la vârste mici, în jur de patru ani. Atunci, copilul înțelege și reține cu ușurință aceste noțiuni etice, iar exemplul dumneavoastră este întotdeauna urmat de copilul dumneavoastră. Așadar, dacă acționați responsabil în trafic, nu o faceți numai pentru dumneavoastră, ci și pentru siguranța copilului dumneavoastră!
Paula SOLOMON



Comentează știrea

marcel
16 iulie 2011
treceri pietoni desființate

În general aveți dreptate dar când primăria desființează treceri absolut necesare, probabil vor să reducă numărul pensionarilor! Dacă Mazăre se plimbă numai cu zmeul, noi mai mergem și pe jos! Pe unde să se treacă strada pe M.Viteazu - Griviței, de la și spre piață , respectiv magazinul Tomis??

constanteanul calator
16 iulie 2011
mazare

sunteti culmea! pentru toate nenorocirile numai mazare este de vina. eu l-am votat pe mazare, da si pachete cu pui si zahar, ne dam si cu zmeul, pupam babe, ia pachetu neamule, fraierici!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1999 secunde