"Misiunea" Palma de Mallorca, îndeplinită. Nava Școală "Mircea" a plecat spre Grecia

237
Nava Școală "Mircea" a trecut prin Palma de Mallorca, iar cadeții au continuat activitățile de instruire, alături de noii colegi germani sosiți la bord. Prima serie, care s-a ambarcat la bordul NS Mircea pe 4 august, în portul Wilhelmshaven din Germania, și-a încheiat stagiul de practică și a plecat spre țară. Despărțirea de colegii români a fost presărată de cuvinte frumoase, s-au înmânat diplome și s-au făcut cadouri, au fost îmbrățișări, au fost chiar și lacrimi, pentru că viața pe mare a creat prietenii la bord.

În aceeași zi, au sosit la bord alți cadeți germani, care se vor instrui de-a lungul marșului până la Constanța. Cele două etape ale proiectului de pregătire al cadeților germani la bordul NS Mircea au fost structurate similar, cu 14 zile pe mare, împărțite în două etape de nouă și respectiv cinci zile. Deja au fost repartizați pe sectoare, învață rolurile pe care le au la întinderea velelor și la brațare, au avut loc și primele antrenamente în comun de brațare, iar astăzi Mircea și-a întins velele... chiar dacă, doar la țărm.

Rotația cadeților germani

Cadeții germani au putut observa astfel ce se întâmplă când se întind velele și care sunt activitățile pe care trebuie să le execute. Vor urma nouă zile pe mare, timp în care se va naviga și cu vele, se va face școala de rame, se vor face cursuri, lucrări de matelotaj, dar și alte activități specifice practicii la bordul unui velier. Și, cel mai important lucru, toate acestea se vor face deopotrivă, de către cadeții români și germani. La finalul primei etape de pregătire în comun a cadeților la bordul NS Mircea, s-au făcut analize, s-au tras concluzii, astfel încât programul să fie îmbunătățit, schimbările care se impun să fie făcute, tocmai în ideea de a armoniza cât mai bine obiectivele de practică ale cadeților.

În Palma de Mallorca, NS "Mircea" a fost vizitată de contraamiralul de flotilă Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik, cel care a vrut să vadă cum s-au descurcat cadeții germani în stagiul de practică pe nava românească. Astfel, la bordul navei, acesta a discutat cu studenții germani care și-au terminat stagiul de practică, cu instructorii germani, dar și cu cei din comanda navei.

"Am primit un feed-back pozitiv de la cadeții noștri care, râzând, mi-au spus doar că a fost cald în cazarmă. Este normal să fie dificil la început, suntem două culturi diferite, dar suntem parteneri în NATO și trebuie să lucrăm împreună, iar dacă impresiile pe care mi le-au transmis cadeții au fost pozitive, eu sunt mulțumit. M-am întâlnit cu noua serie de cadeți germani cărora le-am spus să vadă cum se lucrează în Marina Română, în ceea ce privește exercițiile de căutare-salvare pe mare, vitalitate", a ținut să precizeze contraamiralul de flotilă Kay-Achim Schönbach.

O "pensionare" la bordul NS Mircea

În Palma de Mallorca, a mai avut loc o premieră pentru NS Mircea: maistrul militar principal Ion Stoian, șeful de echipaj al navei, luându-și rămas bun de la bastimentul pe care și-a desfășurat activitatea mai mult de 15 ani. În vâltoarea schimbărilor legislative din domeniu pensiilor, maistrul militar principal Ion Stoian a ales să treacă în rezervă. La ultimul raport la bordul navei în calitate de șef de echipaj, acesta a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în activitate, amintind că pe NS Mircea rămâne o parte importantă din sufletul lui. Comandorul Ioan Gabriel Moise, comandantul navei - cel care a făcut echipă pe navă cu șeful de echipaj -, i-a mulțumit pentru sprijinul pe care i l-a acordat în activitate, amintind că, "dacă «Mircea» a primit aplauze și aprecieri în escalele pe care le-a făcut, acest lucru se datorează în primul rând muncii maistrului militar principal Ion Stoian". Pe 31 august, când a părăsit nava plecând spre avionul către țară, a avut loc un moment emoționant: echipajul NS Mircea i-a dat onorul, prin trei sunete de goarnă.

Mica Românie plutitoare

"Am văzut mulți români pășind pe puntea Navei Școală Mircea în porturile de escală ale acestui marș. Dar parcă niciunde ca aici în Palma de Mallorca n-am văzut atâta bucurie exprimată și transmisă de românii simpli care au avut ocazia să viziteze nava. Îmi spunea unul dintre ambasadorii României care a vizitat nava că avea un sentiment de tristețe că nu poate avea biserici românești în țara unde era acreditat, pentru că biserica ar fi unit mai ușor comunitatea", precizează căpitan-comandorul Mihai Egorov, în ultima sa corespondență.

Fotografia de grup a românilor care s-au bucurat de mica Românie care a venit la ei și a cadeților care mai au puțin din acest marș de instrucție și vor ajunge din nou în România, a reprezentat cumva și momentul de final al escalei din Palma de Mallorca. La finalul interviului realizat de Mihai Egorov cu preotul Nicolae Doboș, mesajul lui pentru echipajul NS Mircea a fost: "Să purtați cu mândrie nava pe mările lumii; peste tot unde mergeți aduceți mare bucurie românilor. Este un motiv în plus pentru toți cei din echipaj și cei care învață pe această navă să se simtă onorați că sunt adevărați ambasadori și mângâietori de suflete pentru românii împrăștiați în toată lumea. Să ne ajute Dumnezeu să ne mai reîntâlnim peste ani și să duceți peste tot pe unde mergeți gândurile noastre ale românilor".

Nava Școală Mircea a părăsit portul Palma de Mallorca ieri, 4 septembrie, luând cap compas portul Souda din Insula Creta. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.724 secunde