Misiune istorică a fregatei "Regele Ferdinand", în Marea Mediterană

Joi, 07 Noiembrie 2019
124
Marinarii militari români, ambarcați la bordul fregatei "Regele Ferdinand", au participat, în perioada 22 octombrie - 6 noiembrie, la Operația NATO "Sea Guardian 19", care s-a desfășurat în bazinul estic al Mării Mediterane. Misiunea a cuprins trei escale în porturile Aksaz (Turcia), Alexandria (Egipt) și Haifa (Israel), În timpul celor trei vizite portuare pentru refacerea capacității de luptă și a moralului echipajului, au avut loc activități diplomatice și de reprezentare a României, precum și ședințe de lucru cu partenerii greci și bulgari din gruparea navală din care a făcut parte fregata românească, pentru coordonarea acțiunilor de pe mare.


Pe durata întregii misiuni, fregata "Regele Ferdinand" a parcurs 2.500 de mile marine (peste 4600 km), a monitorizat peste 100 de ambarcațiuni civile, pentru unele dintre acestea fiind necesară intervenția grupei de inspecție și control, alcătuită din militari de la Forțele Navale pentru Operații Speciale. Elicopterul IAR 330 Puma Naval a sprijin monitorizarea traficului maritim, prin executarea a zeci de ore de zbor, atât pe timp de zi, cât și de noapte. 


Alături de fregata "Regele Ferdinand", din gruparea navală a Operației NATO "Sea Guardian" au făcut parte fregatele HS Navarinon (Grecia) și BGS Verni (Bulgaria), iar misiunea principală a fost aceea de a furniza securitatea maritimă în estul Mării Mediterane, consolidând postura de descurajare a amenințărilor, pe flancul sudic al Alianței Nord Atlantice.


Participarea Forțelor Navale Române la o operație NATO în Marea Mediterană, pentru al treilea an consecutiv, demonstrează faptul că suntem uniți de aceleași valori democratice împărtășite de toți membrii Alianței Nord Atlantice și formăm o comunitate puternică, aptă să răspundă tuturor amenințărilor, indiferent de tipul lor sau de zona de proveniență. 
Pagina a fost generata in 0.2679 secunde