Mircea Banias, trimis în judecată alături de tot Lotul "Portul"

1713
6
Mircea Banias, trimis în judecată alături de tot Lotul

Articole de la același autor

Ieri, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a 39 de persoane, în dosarul "Portul". Acestea sunt catalogate de către procurori ca făcând parte dintr-un "grup infracțional care controla activitățile de import-export din cadrul Direcției regionale vamale Constanța, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit". În fruntea listei persoanelor trimise în fața judecătorilor se află Mircea Marius Banias, senator al României, care este acuzat de inițierea sau constitui-rea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influență, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
El este secondat de Eugen Bogatu, fostul director al Direcției Domenii Portuare din cadrul Compa-niei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influență, trafic de influență, instigare la două infracțiuni de dare de mită, complicitate la infracțiunea de dare de mită, complicitate la infracțiunea de luare de mită, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Nu a scăpat de trimiterea în judecată nici Laurențiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administrației și Internelor, care este acuzat de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influență.

Care sunt acuzații?
Lotul de 39 de persoane este completat de Cadîr Sunai, fost director DRAOV Constanța, Liviu Adrian Durbac, șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, în prezent Șef al Biroului Vamal Târguri și Expoziții București, Claudiu Constantin Olteanu, adjunct al șefului Biroul Vamal Constanța Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, adjunct al șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Adrian Milea, lucrător vamal, șef control fizic containere în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Valentin Roșculeț, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Horia Dan Tudoran, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Adrian Riscu, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud, Ioan Dan Didilescu, inspector vamal în cadrul DJAOV Constanța, Adrian Sorin Pătrașcu, ofițer de poliție, Comandant adjunct "Grup de nave" Constanța, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Dragoș Iulian Tudoran, asociat la SC Container Clearance Services SRL Constanța, Valentin Țiripan, asociat la SC Container Clearance Services SRL și administrator la SC Alvalexino SRL, Aurelian Cătălin Pilcă, administrator al SC Container Clearance Services SRL Constanța, Lucian Păun, angajat al SC Container Clearance Services SRL, Ionuț Marius Scrioșteanu, șef al Biroului Vamal Slobozia, și multe alte persoane, unele dintre ele de cetățenie libaneză ori chineză.

Ce acuzații se aduc?
Potrivit rechizitoriului emis de procurorii DNA, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul instituțiilor vamale și portuare din Constanța a fost creat un "grup infrac-țional organizat" care a avut drept scop controlul activităților de import - export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Constanța.
Procurorii spun că a fost, astfel, creată o rețea de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în țară prin punctele vamale și s-a permis introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă. Totul se făcea prin falsificarea sistematică a documentelor de achiziție externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora), spun ancheta-torii. De asemenea, erau introduse în țară mărfuri flagrant subevaluate, provenite de la societăți comerciale ori din țări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. În cadrul acestei "rețele", care avea un mecanism bine stabilit de colectare și redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse legal în România care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal.
Anchetatorii susțin că sumele de bani erau cerute cu o frecvență zilnică, în cuantum cuprins între 250 USD și 13.000 USD pentru fiecare transport.
"Infracțiunile ce intră în mijloacele de acțiune ale grupului infracțional organizat sunt: darea și luarea de mită, traficul de influență, evaziunea fiscală, contrabanda, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, uzul de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamală, infracțiuni contra drepturilor de marcă industrială înregistrată", se arată în rechizitoriul DNA.

Cum se derulau afacerile
Cei care coordonau întreaga activitate erau, din câte spun procurorii, Eugen Bogatu, director al Direcției Domenii Portuar, și Aurelian Cătălin Pilcă, administrator al SC Container Clearance Service SRL Constanța.
În actul de inculpare se precizează că, la data de 22 octombrie 2010, Mircea Banias, senator al României, a pretins și a primit de la coincul-patul Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcției Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța SA mai multe produse provenind din mărfurile confiscate și aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, pretinzând că ar avea influență asupra unor funcționari publici, astfel încât să îi determine să facă sau, după caz, să nu facă, acte ce intră în atribuțiile de serviciu ale acestora, în sensul susținerii intereselor grupului. La data de 3 iunie 2010, în calitate de președinte al organizației municipale Constanța a unui partid politic, Laurențiu Mironescu este acuzat că i-a cerut lui Pilcă suma de 8.000 lei pentru câștigarea alegerilor interne la nivelul organizației. Pilcă i-a promis că îi va da suma de bani cerută.
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților: Valentin Țiripan, Dragoș Iulian Tudoran, Ionuț Scrioșteanu, Valentin Roșculeț, Aurelian Pilcă, Lucian Păun, Claudiu Olteanu, Rouchdi Mohamad, Laurențiu Mironescu, El Haj Ahmad, Mihai Culea, Mihai Ciobanu, Sorin Budăi, Eugen Bogatu, Amer Ali, Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.



Comentează știrea

plictiseala mare monser!
3 aprilie 2012
ha ha ha ha aha ha aha

o sa stea astia la "mititica " ,daca ajung acolo, ca asta e alta gasca in alta traista , exact cat a stat cioara in par adica deloc.ei se fac putin ca aplica legea si noi ca ii credem.ha ha ha ,buna gluma ,mai vedem .viata lunga si vant din pupa!

admirator
3 aprilie 2012
este bine

ca infractorii sunt adunati si judecati! dar cums e face ca numai aia din PDL? Judecatorii au pasiuni politice? De ce nu rezolva dosarele membrilor PSD? De ani de zile...Ce Justitie e asta?

Adriana Mironescu
3 aprilie 2012
Minciunile DNA

Marele luptator contra corupției, DNA, a trimis dosarul privind corupția din vama Constanța în instanță. Citind comunicatul DNA, ceva sare în ochi. Dacă ai ochi să vezi. Fiecare cu fiecare vorbește sau face nu știu ce legat de proceduri din vamă, de containere, marfă... Un singur paragraf iese din rând. Cel referitor la Laurențiu (scuzați cacofonia). Aici scrie că el, în calitate de președinte de organizație (nu mai era de doi ani) a cerut (a fost întrebat cu ce te pot ajuta) bani (era vin pentru o petrecere de partid) de la o persoana (rudă) ca să câștige alegerile (alegerile au fost anulate) și să pună persoana respectivă director la Port (n-a vorbit cu nimeni despre așa ceva, sunt mărturiile oficialilor). Deci astea sunt acuzațiile. Și mă văd nevoită să repet: care-i legătura cu vama și cu mărfurile și cu banii ca să nu fie taxate marfa?????? Ce caută niște discuții politice într-un dosar cu vamă, marfă, containere.... Ce caută o petrecere de partid pentru niște alegeri în acest dosar????? Și după ce DNA a scăpat (convenabil) în presă frânturi de discuții care te fac vinovat din start, mai scrie în finalul comunicatului că se respectă prezumția de nevinonăție. Domnilor de la DNA ați încălcat orice reguli posibile, ați mințit în ce-l privește pe Laurențiu, ați dat presei ce v-a convenit și acum vorbiți de prezumție de nevinovăție? Nu vă e rușine?

Alin
3 aprilie 2012

Adriana, cred ca ar trebui sa dai dovada de putina decenta. Știu ca nu credeți in justiția devină, dar la cât rău a făcut Laurențiu atator oameni nu înțeleg de ce te miri ca pateste ce pateste. Nu poți sa vrei sa vezi oameni in pușcărie stiindu-i nevinovati si sa plângi mai apoi, ca o "spalatoreasa" ,ca esti nedreptatit. By the way lalofonia nu-i sinonima cu cacofonia. In rest, sper ca justiția (aia de pe pământ) sa fie dreapta si sa arate tuturor mafia din DNA.

Adriana
3 aprilie 2012
Pt Alin

CACOFONÍE, cacofonii, s. f. Asociație neplăcută de sunete; cacofonism.  (Muz.) Suprapunere de sunete discordante; lipsă de armonie. – Din fr. cacophonie. Nu trebuie sa fie neaparat ca/ca sau ca/co sa fie cacofonie....orice asociere care deranjeaza este numita asa. Asta 1. 2. N-am vrut niciodată să vedem oameni nevinovați în pușcarie. Eu am mai spus mai demult. Credeam în procurori și în justiție. Am greșit. Și mi-am cerut scuze celor care au intrat nevinovați în vreo belea și nu i-am crezut.

protestatar din port
3 aprilie 2012
puscarie

Domnule Banias si domnule Mironescu nu va duceti singuri la puscarie...............va rog luati-l si pe drogatul de popa cu tot cu gasca lui( celebra Mihaela pe madam Mergiu , Madalina Cretu , Blanaru si lista poate continua)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3198 secunde