Ministrul de Externe: Români din Marea Britanie, nu disperați!

258
Ministrul de Externe: Români din Marea Britanie, nu disperați! - ddd-1580464077.jpg

Articole recomandate

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că românii din Marea Britanie nu trebuie să fie îngrijorați în cazul Brexitului, pentru că drepturile acestora nu se schimbă, relatează Agerpres. "Nu este cazul de niciun fel de îngrijorare, nu este niciun prilej de panică. Regimul juridic actual este cel care se aplică și începând de mâine, cel puțin până la 31 decembrie 2020. Trebuie ca românii care doresc să se stabilească în Marea Britanie să facă demersurile necesare până la sfârșitul acestei perioade de tranziție, deci până la finalul acestui an, ei pot să facă aceste demersuri chiar și până la 30 iunie 2021. Există prevederi în Acordul de retragere care se referă și la membrii de familie apropiați, (...) iar pentru negocierile ulterioare România va continua să fie cât se poate de activă pentru asigurarea unui regim de drepturi eficient pentru cetățenii români din Marea Britanie", a spus Aurescu, la Digi24.

El a arătat că până la 31 decembrie are loc perioada de tranziție după Brexit și că nu există niciun fel de modificări radicale de regim, cu excepția faptului că Regalul Unit nu mai participă la procesul decizional în UE. "În ceea ce privește drepturile cetățenilor europeni de pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv drepturile cetățenilor români, pentru că asta ne interesează în mod special, nu se schimbă absolut nimic, este același regim care se aplică cetățenilor europeni, potrivit legislației europene care se aplică și în momentul de față", a menționat Aurescu.

Potrivit acestuia, România este preocupată de situația cetățenilor săi care vor merge în Marea Britanie după ce se termină perioada de tranziție, deoarece regimul șederii acestora nu este prevăzut de Acordul de retragere. "Pentru cei care ajung în Regatul Unit după 31 decembrie 2020 acordul de retragere nu acoperă acest regim, prin urmare este important ca negocierile dintre UE și Regatul Unit să ajungă la o soluție care să asigure un regim nediscriminatoriu pentru cetățenii europeni, să nu existe regimuri diferite între cetățenii celor 27 de state membre de pe teritoriul Regatului Unit", a mai spus Bogdan Aurescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3929 secunde