Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă: Spitalul din Suceava nu a fost militarizat

228
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă: Spitalul din Suceava nu a fost militarizat - dd-1586440417.jpg

Articole recomandate

Problema spitalelor afectate în mod sistemic de răspândirea infecțiilor cu COVID-19 în rândul personalului medical este una "gravă", "de maximă urgență" și care cere măsuri "ferme, radicale și imediate", a declarat, joi, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, care a adăugat că Spitalul Județean de Urgență de la Suceava nu a fost "militarizat", conform Agerpres.

Potrivit lui Ciucă, în cazul Spitalului de la Suceava, aflat în prezent sub management militar, s-a răspuns solicitării ministrului Sănătății pentru a rezolva o situație "foarte gravă". "Vreau să fie foarte clar: acest spital nu a fost militarizat, nu a trecut în subordinea MApN, nu a fost transformat într-o cazarmă, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut să se transforme în soldați care să execute fără crâcnire ordinele", a scris ministrul, pe Facebook.

El a subliniat că, într-o situație precum cea de la Suceava, unde este "o luptă contra cronometru pentru salvarea de vieți", "nu este timp pentru alte discuții decât acelea despre măsurile urgente care se pot lua: aducerea la bord a unui căpitan și a unei echipe care să poată ține nava pe linia de plutire și să o scoată din furtună".

Nicolae Ciucă a precizat că una dintre primele măsuri pe care le-au luat managerii militari numiți la Suceava a fost aceea de a aduce în acest spital 20 de cadre medicale militare - 10 medici și 10 asistenți medicali de la Spitalul Militar din Cluj, care s-au oferit voluntar și care au asigurat reluarea activității în secțiile esențiale. În paralel, Spitalul Militar din Iași a preluat tratarea cazurilor non-COVID pe care spitalul din Suceava nu le mai poate trata, a amintit el. "Redresarea Spitalului Județean Suceava este esențială pentru lichidarea focarului de infecție din oraș și din apropierea sa. Totodată, spitalul trebuie repus în funcțiune nu doar pentru pacienții cu COVID-19, ci și pentru a asigura tratamente de specialitate pentru întreg județul", a evidențiat ministrul Apărării.

El s-a referit și la comentariile din rândul personalului civil al spitalului făcute în mod deschis sau anonim. "Aici sunt de făcut câteva precizări. Acești oameni au trecut printr-un stres extrem. Viața lor, a familiilor lor și a pacienților lor a fost pusă în pericol. Strigătele lor de ajutor, teama pe care o au pentru ceea ce se întâmplă în prezent și temerile pe care le au pentru viitor sunt de înțeles, sunt de auzit și sunt de luat în seamă", a susținut ministrul Apărării.

În opinia sa, "în lipsa unor măsuri ferme, s-ar pierde în continuare vieți, care altfel ar putea fi salvate". "Trebuie să înțelegem că momentele acestea sunt mai puțin pentru vorbe, pentru explicații și mult mai mult pentru fapte, pentru măsuri urgente. Nu putem cere conducerii temporare a acestui spital să stea în dezbateri, în talk-show-uri și în interviuri interminabile. Numai ieri au fost aproape 40 de solicitări de interviuri în direct pentru conducerea spitalului. Sigur, este important ca opinia publică să înțeleagă ce măsuri se iau acolo, dar nu le putem cere celor care și-au asumat misiunea de redresare a spitalului să facă asta de la microfon. Misiunea lor este clară: salvarea spitalului, protejarea sănătății celor care, deși epuizați și copleșiți, își fac datoria cu eroism și devotament și, cel mai important, salvarea pacienților", a subliniat ministrul Apărării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4329 secunde