Ministrul Apărării a anunțat care sunt prioritățile MAPN pentru următoarele șase luni

1573
Ministrul Apărării a anunțat care sunt prioritățile MAPN pentru următoarele șase luni - img-1547732799.jpg

Articole recomandate

Dezvoltarea cooperării NATO-UE în domenii precum apărarea cibernetică, războiul hibrid, comunicarea strategică și mobilitatea militară va constitui o direcție prioritară pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) se va concentra în următoarele șase luni, pe perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Apărării, Gabriel Leș.

Potrivit ministrului, pe perioada mandatului, România intenționează să evidențieze beneficiile relației transatlantice și importanța cooperării dintre cele două organizații, plecând de la considerentul că "apărarea europeană nu poate evolua fără o legătură transatlantică solidă și funcțională".

De asemenea, Gabriel Leș afirmă că prioritățile pe care MApN le va avea în vedere pe perioada primului semestru al anului 2019 vizează și continuarea inițiativelor asociate, în special cu accent pe cooperarea structurată permanentă, procesul de revizuire coordonată anuală a apărării și Fondul european de apărare.

"Asumarea de către România a exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă o responsabilitate majoră și pentru MApN. Atât din partea mea, ca ministru, cât și a instituției pe care o reprezint în cadrul Guvernului României, aș dori să vă asigur că vom depune toate eforturile pentru asigurarea unei Președinții de succes. Toate acțiunile noastre vor fi în sprijinul mandatului înaltului reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în sensul orientărilor și priorităților politice generale definite de către Consiliul European și în scopul implementării deciziilor Consiliului UE cu privire la domeniul politicii de securitate și apărare comună", precizează Leș.

Totodată, acesta susține că demersurile Comisiei în sprijinul consolidării componentei de apărare europene vor constitui un alt subiect cheie pe agenda Președinției românești în domeniul apărării.

"În ultimii doi ani, Comisia Europeană a avut o contribuție semnificativă pe acest palier în sprijinirea industriei europene de profil. În această direcție doresc să menționez două inițiative relevante din actualul cadru financiar multianual: acțiunea pregătitoare pentru cercetare în domeniul apărării și programul european de dezvoltare a industriei de apărare la nivelul UE. Pe perioada Președinției noastre, unul dintre principalele dosare legislative la care contribuim este cel dedicat negocierii regulamentului Fondului european de apărare, care va contribui de asemenea la creșterea competitivității și capacității de inovare la nivelul UE. Percepem acest efort ca pe o contribuție directă pentru dezvoltarea industriei europene de apărare și a agențiilor de cercetare, astfel vom încerca din poziția noastră de facilitator de consens și de reprezentant onest să impulsionăm lucrurile în direcția unui acord al statelor membre. Dintr-o perspectivă mai extinsă, vom încuraja toate inițiativele referitoare la consolidarea industriei europene de apărare. Atenția noastră va fi îndreptată spre facilitarea accesului IMM-urilor la piața europeană de apărare", adaugă ministrul Apărării.

Oficialul român spune că pe durata Președinției Consiliului Uniunii Europene, România își va focaliza eforturile în direcția creșterii eficienței angajamentelor operaționale ale UE.

"Avem în vedere sprijinirea demersurilor vizând dezvoltarea coerentă și echilibrată a dimensiunii civile și militare a Politicii de Securitate și Apărare Comună, pentru o mai bună gestionare a provocărilor curente și emergente și punerea în valoare a aportului esențial al UE în abordarea noilor tipuri de amenințări manifestate în zona de confluență dintre securitatea internă și externă. Pe lângă toate aceste aspecte relaționate strict agendei de apărare, vom fi, de asemenea, implicați în eforturile colegilor noștri de la Ministerul Afacerilor Externe, care vor coordona dimensiunea extinsă de securitate a Politicii Externe și de Securitate Comună, inclusiv dezvoltarea capabilităților civile, consolidarea dialogului și cooperării UE privind aspectele de apărare cu statele partenere și organizațiile internaționale, sprijinul pentru Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic", mai declară Gabriel Leș.

Referindu-se la reuniunea directorilor politici din ministerele Apărării ale statelor membre ale UE, care va avea loc pe 17 și 18 ianuarie la București, ministrul Apărării arată că aceasta reprezintă "un cadru informal de discuții pe subiecte de actualitate ale agendei de securitate și apărare a Uniunii Europene".

"Reuniunea de la București își propune să se focalizeze pe cooperarea UE - NATO, perspectivele apărării europene prin prisma eforturilor în derulare la nivel european pe o serie de inițiative din domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună. România sprijină deciziile UE și NATO de accelerare a cooperării pe domeniile prioritare identificate și asumate de cele două organizații. Între procesele de planificare și cooperare din domeniul apărării, derularea de exerciții în mod paralel și coordonat reprezintă un exemplu concret de impulsionare a parteneriatului strategic dintre aceste două organizații. Pe timpul reuniunii se dorește discutarea unor aspecte și concluzii rezultate din desfășurarea exercițiului 'EU Hybrid Exercise-Multi-Layered 18 PACE', condus de UE în perioada 5 - 23 noiembrie 2018", adăugă ministrul, scrie Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7984 secunde