€ 4.7607
£ 5.4399
$ 4.2653

Mai multe ştiri online:

Ministerul de Finanțe anunță AMNISTIA FISCALĂ! Cine beneficiază

Ştire online publicată Vineri, 10 Mai 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Un număr de 600.000 de contribuabili care, în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, au realizat venituri sub nivelul salariului minim pe economie vor fi scutiți de plata contribuției de sănătate, iar valoarea sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei, potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul de ordonanță de urgență ce prevede această măsură, informează Agerpres.


"Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, deși aceștia au realizat venituri sub acest nivel. Valoarea totală a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei", se precizează în documentul publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).


Potrivit sursei citate, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 și care ar urma să fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde de lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoarea a CASS de aproximativ 1,035 miliarde de lei.


"De subliniat că în bugetul pentru anul 2019, nu a fost inclusă nici valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise și comunicate sau care urmează a fi comunicate în anul 2019 și nici valoarea CASS care urmează a forma obiectul amnistiei, context în care această măsură nu generează un impact bugetar negativ. Pe cale de consecință sunt respectate dispozițiile art. 21 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010", subliniază Ministerul Finanțelor.


În urma adoptării proiectului de ordonanță, va fi anulată plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017.


De aceleași prevederi vor beneficia și persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 - decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe țară, stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările și completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.


Persoanele fizice care au optat pentru plata CASS și pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea plăților.


Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil - persoană fizică prin declarația unică), iar contribuția se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum și persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calității de asigurat.


sursa: 


Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7618 secunde