Militarii Forţelor Navale, în „misiune” pe plaja din Mangalia

252

Articole recomandate

Reprezentanţi ai Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Navale, în colaborare cu Asociatia CSR Nest, au organizat săptămâna aceasta, o activitate de ecologizare a Insuliței Mangalia (fosta Plaja Marinari), pentru a sublinia importanța protejării Mării Negre împotriva poluării și a conservării biodiversităţii ecosistemului din zona litoralului. Activitatea a fost organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Mării Negre, sărbătorită pe data de 31 octombrie, şi au participat 60 de voluntari de la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale, ofițeri, subofițeri, maiștri militari, soldați și gradați profesioniști, iar Asociația CSR Nest a asigurat logistica necesară.

Reamintim că, în anul 1996, cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat, la 31 octombrie 1996, la Istanbul, Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, document care conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre. Documentul a fost semnat de către miniştrii mediului din cele șase state riverane, după mai mulți ani de studii, cercetări şi consultări, care au confirmat faptul că mediul Mării Negre este puternic afectat de reziduurile transportate de râurile din 17 ţări, de pescuitul excesiv şi de deversările necontrolate de produse petroliere, care au produs dezechilibre ecologice în Marea Neagră, în ultimele decenii.

Marea Neagră este o mare intercontinentală între Europa şi Asia, fiind o importantă cale navigabilă, care regiunile riverane cu Marea Mediterană şi, prin aceasta, cu Oceanul Planetar. Spre sud-vest comunică cu Marea Marmara, prin Strâmtoarea Bosfor, şi cu Marea Egee, prin Strâmtoarea Dardanele, iar înspre nord-est, Marea Neagră comunică cu Marea Azov, prin Strâmtoarea Kerci.

Cei 245 km ai României pe țărmul Mării Negre îi asigură țării noastre ieșirea la Oceanul Planetar și, totodată o poziție geostrategică importantă prin interconectarea teritoriului românesc cu spațiul european și cel asiatic.

Misiunea principală a Forțelor Navale Române este de a apăra granițele maritime și fluviale ale țării noastre, precum și spațiul naval, terestru și aerian din proximitatea litoralului românesc de la Marea Neagră. Prin acțiunile desfășurate Forțele Navale Române contribuie la dezvoltarea sistemului de relații militare și diplomatice, la Marea Neagră și pretutindeni unde statul român își are interesul geostrategic.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5283 secunde