MILITARII CARE NE FAC CINSTE. GALERIE FOTO DIN AFGANISTAN

2714

Articole recomandate

"Teatrul de operații Afganistan – un loc presărat de pericole, într-o țară aflată în mijlocul unui conflict parcă uitat de timpuri.
Participând la misiunile NATO derulate până în prezent în Afganistan, militarii Armatei României încearcă în permanență să aducă populației civile speranță pentru un viitor mai bun.

În cadrul misiunii Resolute Support, militarii Batalionului de Infanterie Protecția Forței dislocați în Baza Militară Kandahar acționează în sprijinul Forțelor Naționale de Securitate și Apărare Afgane. Sunt peste 400 și execută diferite tipuri de misiuni.

Indiferent că sunt agrenați în misiuni ce implică patrularea în arie pentru interzicea plantării de dispozitive explozive improvizate, securizarea principalului punct de acces în bază, asigurarea transportului și protecția echipelor de consiliere și instruire a Forțelor de Securitate și Apărare Afgane, majoritatea dintre aceștia interacționează zi de zi cu membrii comunității afgane.

În contextul barierelor impuse de cultură și a diferențelor de religie, succesul acțiunilor "Rechinilor Albi" depinde foarte mult de felul în care colaborează cu populația afgană. Așadar, menținerea încrederii liderilor locali și atragerea simpatiei acestora ușurează efortul depus de militari pentru a-și îndeplini obiectivele în cadrul misiunilor pe care le desfășoară.

O altă zi, o nouă provocare. Colaborăm cu specialiștii CIMIC și PSYOPS ai batalionului, precum și cu Forțele de Securitate și Apărare Afgane și planificăm o acțiune de angajare a populației locale, în scopul creșterii încrederii acestora în Forțele de Coaliție.

"Scopul misiunii PSYOPS planificate este de a convinge populația locală să informeze autoritățile despre orice indiciu care ar putea duce la descoperirea dispozitivelor explozive ce pun în pericol viața comunității locale. De asemenea, în cadrul misiunii urmărim să culegem informații cu relevanță în domeniul operațiilor psihologice despre situația din zonă, în vederea sprijinirii viitoarelor activități militare" - ne povestește specialistul PSYOPS al batalionului, plutonier- adjutant Gabriel Constantinescu, la plecarea în misiune.

Ne alăturăm și noi militarilor Companiei 1 "Eagle" și plecăm la drum. Destinația vizată – școala din localitatea Mandi Sar, loc în care ne așteaptă peste trei sute de copii și profesori. Nu este prima misiune de acest fel, așa că știm cu toții la ce trebuie să avem grijă.

Aflându-se în mijlocul populației afgane, modul de acțiune al unui militar este unul alert. Acesta trebuie să comunice permanent cu oamenii din jur (comandanți, colegi, parteneri, localnici) și este pus sub presiunea controlului informațiilor pe care le vehiculează. Aici trebuie să știi, nu este loc de îndoială, pentru că orice presupunere poate ascunde doze de risc. De aceea, afirmațiile făcute de un specialist PSYOPS pot avea un rol important în atingerea obiectivelor misiunii. Pentru militarii români, o documentare permanentă bazată pe toate canalele de informare avute la dispoziție, asociată unei înțelegeri cât mai completă și corectă a informațiilor primite, poate duce la succesul acțiunilor militare".




Autor: locotenent MIRELA GHEORGHE


Foto: MARIUS GALATON


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.443 secunde