Militari români, misiune în Kandahar, alături de "Dragonii de Aur"

322
Militari români, misiune în Kandahar, alături de

Articole recomandate

Baza Militară Kandahar. După o lună plină de ploi torențiale și furtuni de nisip care îți taie respirația, vremea a dat semne de îmbunătățire. Militarii forțelor de coaliție continuă să execute zilnic misiuni pentru a descuraja amplasarea dispozitivelor explozive improvizate și descurajarea posibilelor atacuri ale insurgenților. 


Militarii din Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", împreună cu geniștii americani din Batalionul 2-14 "Golden Dragons", tocmai s-au întors dintr-o misiune desfășurată în aria de responsabilitate. Aceștia au avut ca obiective cercetarea terenului și eliminarea posibilelor dispozitive explozive improvizate amplasate de către insurgenți, în vederea oferirii libertății de mișcare a forțelor coaliției și a populației locale. 


Au plecat la drum nu înainte de a trece și pe la cel mai apropiat sediu al Poliției Naționale Afgane, unde li s-a alăturat și un echipaj al forțelor de securitate afgane. În arie, prezența acestora alături de militarii forțelor coaliției este deosebit de importantă și contribuie la îndeplinirea obiectivelor misiunii încredințate. 


"Forțele de securitate și apărare afgane dau dovadă de implicare pe timpul misiunilor pe care le executăm împreună, colaborăm destul de bine, ne sprijinim reciproc și astfel reușim să contribuim la menținerea unui climat de securitate stabil în aria de responsabilitate", povestește plutonierul Viorel Radu, comandant de grupă în cadrul echipajului. 
Parcurgând traseul stabilit, patrula mixtă a ocupat un dispozitiv de tip VAA (vehicle assembly area) în apropiere de Kalantai Kalay, un sat plin de localnici care la prima vedere nu par prea prietenoși. Înainte de aceasta, geniștii americani au scanat terenul în vederea identificării posibilelor amenințări folosind mașinile de luptă care dispun de sistemul BloodHound. În timp ce au curățat rapid zona, infanteriștii români au avut grijă ca siguranța acestor echipaje să nu fie periclitată, iar geniștii să își poată îndeplini obiectivele. 


Sprijin și încredere 
Ajunși în apropierea populației locale și a copiilor, militarii români au relaționat și au schimbat opinii, ca de fiecare dată, cu cei prezenți. Discutând cu liderii locali despre problemele comunităților, oferindu-le încredere și sprijin, militarii îi pot face să se simtă în siguranță, iar asta îi va convinge și pe ceilalți membrii ai comunității că au mai mult de câștigat urmând calea dialogului decât cea a luptei. De aceea, infanteriștii români acordă o foarte mare importanță modului în care relaționează cu membrii comunității afgane, le respectă cultura și tradițiile și, mai mult decât atât, sunt alături de ei atunci când au ocazia. 
"Misiunea pe care am executat-o în colaborare cu partenerii americani și Poliția Națională Afgană s-a desfășurat în cele mai bune condiții. Se observă o bună colaborare între militarii români și partenerii americani având în vedere faptul că desfășurăm destul de des misiuni în comun cu aceștia. Militarii din plutonul pe care îl comand s-au acomodat foarte repede cu aria de operații și execută misiuni la cele mai înalte standarde. Sunt mulțumit de oamenii din subordine, am un pluton pe care mă pot baza și cu care pot să îmi duc la capăt cele șase luni de misiune", precizează comandantul de pluton, sublocotenent Sebastian Tudose. 


În aria de responsabilitate, militarii forțelor coaliției și-au îndeplinit obiectivele și se întorc cu toții, în bază. În fiecare moment al zilei, fie dimineață, fie seară, în campul românesc din Baza Militară Kandahar sosesc sau pleacă, fără oprire, numeroase patrule. Au sosit și infanteriștii Plutonului 1 Panther, comandați de către sublocotenentul Sebastian Tudose. Le urăm un "Bine ați venit!", le strângem mâna și îi rugăm să facem o poză de grup pe care să o aibă ca amintire. 
Militarii din Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" au executat până cum zeci de misiuni în aria de responsabilitate și sunt doar la a doua lună de misiune. De fiecare dată au pus mai presus decât ei misiunea pe care o au de îndeplinit și nu au uitat nicio clipă de jurământul pe care l-au făcut față de țară. Mai au multe misiuni de executat până vor pleca acasă, este rândul lor și o vor face așa cum știu ei mai bine, cu dăruire și profesionalism. 


Vizitați de un înalt oficial NATO  
Kandahar, Afganistan. Locțiitorul comandantului Misiunii "NATO Resolute Support", generalul-locotenent Salvatore Camporeale, a efectuat o vizită în campul din Baza Militară Kandahar, unde sunt dislocați militarii Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei". 


Generalul-locotenent Salvatore Camporeale a dialogat cu militarii români, abordând subiecte referitoare la contribuția Armatei României la îndeplinirea obiectivelor "Resolute Support Mission" în Afganistan. Acesta și-a exprimat aprecierea pentru efortul depus de infanteriștii români, care, împreună cu partenerii de coaliție, desfășoară o gamă largă de misiuni, asigurând atât protecția forței în Baza Militară Kandahar, cât și siguranța echipelor de consiliere responsabile de instruirea Forțelor de Securitate și Apărare Afgane. 


Totodată, generalul-locotenent Salvatore Camporeale a mai subliniat că forțele de securitate afgane au, în continuare, nevoie de consiliere și faptul că misiunile țărilor membre NATO de-a lungul timpului au reușit să contribuie la dezvoltarea și asigurarea climatului de securitate aflat, în prezent, la un nivel îmbunătățit în comparație cu momentul instituirii misiunii în Afganistan. 


Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN 
Ministerul Apărării Naționale - Forțele Terestre Române




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3698 secunde