Milioane de euro pentru 476 de autospeciale! Raed Arafat: „Mașina de stingere a incendiilor, cea mai importantă din dotarea pompierilor!”

268
Marți, 15 iunie, a avut loc conferința de deschidere a proiectului VIZIUNE 2020, evenimentul fiind marcat de semnarea a două Acorduri-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor. În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane Euro), vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000l, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Mijloacele tehnice vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat. Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului. Reînnoirea parcului auto a reprezentat și reprezintă în continuare o prioritate pentru noi, având în vedere că unitățile operative încă dețin tehnică de intervenție cu durată de exploatare depășită, înregistrându-se un număr mare de autospeciale de stins incendii cu o vechime de peste 20 de ani”, au transmis reprezentanții instituției.

La activitate au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general-maior Dan-Paul Iamandi.

„Pompierii sunt cea mai complexă armă, intervin la incendii, inundații, cazuri medicale, accidente, alte probleme grave care necesită intervenție rapidă. Iar mijlocul de intervenție de bază este reprezentat de mașinile de stingere. Aproximativ 40% din totalul mașinilor de stingere incendii din țară au peste 25 de ani vechime. Unele depășesc 30 de ani, sunt mașini în dotare din anii 1980. După trei tentative de organizare a licitației de achiziție, astăzi sunt semnate contractele pentru contractele pentru achiziționarea de autospeciale de stingere. Este prima dată când se face o astfel de investiție, vom înlocui tot ce este peste 25 de ani, în următoarea perioadă”, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia semnării Acordurilor – cadru pentru achiziționarea autospecialelor.

Florentina BOZÎNTAN

Pagina a fost generata in 0.2884 secunde