Medicina Legală Constanța, supraaglomerată. O soluție: cabinete la Medgidia și Mangalia

2126

Articole de la același autor

Constanța se poate "mândri" cu un Serviciu de Medicină Legală cu un volum de activitate mai mare decât instituțiile similare din restul județelor. Ba chiar, de ani buni, instituția constănțeană a avut mai mult de lucru decât institutele de medicină legală din Craiova, Cluj, Târgu Mureș și Timișoara. Cu toate acestea, Constanța se confruntă și în prezent cu un personal insuficient. 


Normativul stabilit în urmă cu aproximativ zece ani nu mai este de actualitate, volumul de activitate a crescut între timp, plus sezonul estival aduce, în fiecare an, alte solicitări. În consecință, personalul este suprasolicitat, apar întârzieri în eliberarea actelor medico-legale și nemulțumiri în rândul solicitanților. 


Soluții există și, după cum a relatat pentru "Cuget Liber" dr. Marius Popa, medic șef Serviciul de Medicină Legală Constanța, de peste doi ani se fac demersuri pentru punerea lor în aplicare. 


O soluție este înființarea a două cabinete de medicină legală în județ, la Mangalia și la Medgidia. O noutate pentru Constanța, căci dintotdeauna, cei care au nevoie de orice act de medicină legală, sunt nevoiți să vină și din cel mai îndepărtat colț al județului până la sediul din municipiul reședință de județ. În urmă cu mai puțin de o lună a fost obținut, după aproximativ doi ani de insistențe, și ultimul aviz necesar pentru înființarea celor două cabinete. Rămâne, însă, problema aprobării angajării de personal. 


"Ce încercăm să facem, pentru a debloca situația, vizează înființarea a două cabinete de medicină Legală, în policlinicile spitalelor din Mangalia și Medgidia. Legea permite. Am început de doi ani demersul acesta și, în urmă cu aproximativ o lună am obținut ultimul aviz, de la Ministerul Sănătății. În prezent, se fac demersurile între Spitalul Județean Constanța, în structura căruia funcționăm, și celelalte spitale, pentru a lua în comodat spațiul pentru cabinete. Acum, rămâne să soluționăm problema personalului, pentru că adunat cu personalul din SML, vom depăși normativul. Am redactat o notă de fundamentare, în care stipulăm cât de necesare sunt aceste cabinete, prin faptul că avem baza NATO, baza nucleară, portul, activitate economică intensă, aspecte care pot încărca activitatea. În plus, fondul de salarii este deja aprobat. Nota de fundamentare își va urma drumul, la Spitalul Județean și ulterior la Consiliul Județean Constanța, forul care va decide în final și care ne-a ajutat de fiecare dată", a afirmat dr. Marius Popa. 


Prin deschiderea celor două cabinete medicale, locuitorii din zonele Medgidia și toată partea vestică a județului, dar și din sudul litoralului, nu vor mai trebui să vină la Constanța pentru autopsii sau pentru orice hârtie medico-legală. "Ar fi păcat, avem structura, avem și banii de salarii. De asemenea, găsim și medici. Avem colegi, tineri specialiști, care de la 1 ianuarie, de când au terminat rezidențiatul, încă nu au loc de muncă, așteaptă să iasă un post la concurs. Ei nu pot practica în sistemul privat, nu pot pleca în străinătate. Sunt limitați, dacă nu își găsesc de muncă în altă meserie, sunt șomeri. Este păcat, îi calificăm pe banii statului, învață zece ani, iar la final nu avem unde să îi angajăm", a mai arătat șeful SML Constanța. 


Un alt proiect care ar putea contribui la creșterea numărului de angajați ai serviciului îl reprezintă constituirea unui nucleu de cercetare. Și acest proiect a fost demarat de aproximativ doi ani, dar s-a "împotmolit" în aprobări. "Avem acordul Academiei de Științe Medicale din România pentru înființarea unui nucleu de cercetare cu trei posturi de medici legiști. Dar încă insistăm pentru acordul Ministerului Sănătății", a adăugat dr. Marius Popa. 


Din aprilie 2020, SML Constanța va avea propria morgă 
Dacă în privința personalului insuficient, soluțiile sunt mai dificil de pus în practică, nu același lucru se poate spune despre demersurile făcute pentru rezolvarea altor probleme cu care Serviciul de Medicină Legală Constanța se confruntă dintotdeauna: lipsa unei morgi pentru efectuarea autopsiilor și transportul autorizat al cadavrelor. Aceste neajunsuri își vor găsi rezolvarea odată cu mutarea în noul sediu, din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța. "Suntem aproape de finalizarea etapei documentelor, care durează de un an și ceva, cu respectarea tuturor termenelor. Potrivit graficului, în aprilie 2020, noul sediu trebuie să fie gata. Acest nou sediu va însemna un lucru foarte important pentru activitatea noastră. Suntem singurul SML din țară care nu avem morgă și facem autopsii prin morgile altor instituții medicale sau la morga cimitirului. În noul sediu, va exista un nivel întreg legat de prosectură, o sală de autopsii cu dotări moderne, toate finanțate de Consiliul Județean Constanța. Va însemna, de asemenea, și un sistem de transport cadavre autorizat", a mai afirmat dr. Marius Popa. În prezent, reprezentanții CJC desfășoară procedurile pentru achiziția dotărilor pentru morgă. "Restul le avem noi, căci cele două laboratoare au dotări de ultimă generație, de nivel european", a subliniat șeful SML Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3632 secunde