Medalie aniversară și distincții militare, în cinstea Diviziei de Mare

220
Medalie aniversară și distincții militare, în cinstea Diviziei de Mare - comandamentulfortelornavale-1614278366.jpg

Articole de la același autor

Comandamentul Flotei din Constanța aniversează vineri, 26 februarie, 125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare, prima structură a Forțelor Navale Române cu atribuțiuni în planificarea, organizarea și conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unități terestre și aeriene.

Comandamentul Flotei continuă tradițiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naștere a fost semnat de Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înființare, Divizia de Mare avea reședința la Constanța, era alcătuită din cinci nave (crucișătorul „Elisabeta”, bricul „Mircea”, canoniera „Grivița” și torpiloarele „Sborul”, „Smeul” și „Năluca”), iar primul ei comandant a fost numit viceamiralul Vasile Urseanu. Actualul comandament al flotei militare maritime a României are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă și un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României.

Festivități în portul militar și la Muzeul de Marină

Evenimentul aniversar va fi marcat printr-o serie de activități, organizate în portul militar Constanța și la Muzeul Național al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie.

Vineri urmează să aibă loc o festivitate militară în portul militar Constanța, în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei va fi decorat de șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu. Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, vor acorda diferite distincții militare și plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan național, cât și în plan internațional.

Cu același prilej, Regia Autonomă Monetăria Statului va lansa o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”. Emisiunea medalistică face parte din programul național al Monetăriei Statului pentru anul 2021 și constituie un izvor istoric prețios pentru contemporani și pentru generațiile viitoare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4546 secunde