Mazăre înghite încă o bucată din parcul Tăbăcărie

2293
1
Mazăre înghite încă o bucată din parcul Tăbăcărie - fb08818732dc3942a4423f03f19a9cd0.jpg
Afacerile prospere ale prietenilor lui Mazăre își găsesc adăpost cu precădere în Parcul Tăbăcărie.
De-a lungul anilor, cel mai mare parc al Constanței a fost masacrat sub lamele buldozerelor pentru ca oameni apropiați administrației locale să-și poată clădi afaceri de succes. Hectare din Parcul Tăbăcăriei au pierit sub mall-uri, restaurante sau hoteluri, fără ca societatea civilă să reacționeze în vreun fel.

Sub girul nepăsării constăn-țenilor, Primăria a adoptat o politică radicală de exterminare a spațiilor verzi în contul unor așa-zise investiții. Așa se face că nu mai există un singur parc în tot orașul care să nu poarte urmele coloșilor de beton, ce s-au înălțat tupeiști în locul copacilor și al ierbii.
Zeci de mii de metri pătrați din Parcul Tăbăcărie s-au pierdut, în urmă cu patru ani, sub un mall care aparține bunului prieten al primarului Mazăre, Elan Schwartzernberg. Terenul cu pricina s-a evaporat din zestrea orașului Constanța în administrarea omului de afaceri, prin intermediul unei firme, de asemenea, foarte apropiată de clanul care conduce orașul și județul. Reacția societății civile a fost fără vlagă, constănțenii privind aproape dezinteresați cum cel mai frumos parc al orașului dispare.

Oancea face școală. În parc
Pe aceeași rețetă, astăzi a venit rândul unui alt prieten al primarului să construiască în Parcul Tă-băcărie. Gheorghe Oancea, administratorul magazinului Brick (asociat aproape involuntar în conștiința tuturor cu numele Mazăre) și al restaurantului "On plonje", la care soția președintelui CJC este angajată, va ridica o construcție care se va întinde pe aproape 2.000 mp.
Omul de afaceri a prosperat în ultimii ani pe seama relației de prietenie și a intereselor econo-mice cu edilii constănțeni, înca-sând numeroase contracte publice, plătite cu sume generoase din banii contribuabililor.
Noua clădire va fi amplasată pe B-dul Soveja, în Parcul Tăbăcărie, lângă fosta benzinărie Shell, și va folosi ca sediu pentru Asociația Națională a Scafandrilor Profesio-niști și Salvamarilor din România, al cărei fondator și președinte este Oancea.
Construcția, care se va întinde pe o suprafață de aproape 2.000 mp, va cuprinde clădiri, bazine de înot, săli de instrucție, urmând a deveni o școală pentru pregătirea viitorilor salvamari și scafandri. Și cum, în Constanța, e floare la ureche să construiești în parcuri și pe spațiul verde, nici nu se putea ca afaceristul să își ridice clădirea în altă parte.
Investiția în construcție se ridică la aproape trei milioane de RON, fără TVA, ea fiind finanțată din fonduri europene.
În ceea ce privește terenul cu pricina, el a ajuns din curtea primăriei în ograda Asociației Națio-nale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România în doi timpi și trei mișcări. În luna august a anului trecut, în urma unui proiect de hotărâre de consiliu local, terenul a fost trecut în adminis-trarea RAEDPP, care l-a concesionat ulterior, pe o perioadă de 25 de ani, asociației lui Gheorghe Oancea.
În urma unui anunț postat zilele trecute în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România solicită oferte pentru realizarea construcției din Parcul Tăbăcăriei, estimând un cost total de 2,9 milioane de lei.

Constănțenii l-au făcut bogat
Cum spuneam și mai sus, Gheorghe Oancea este un afacerist local care a cunoscut prosperitatea pe seama banilor publici. Numeroase firme administrate de acesta sau în care este acționar au fost beneficiarele, în ultimii ani, a contractelor publice oferite de Primăria Constanța pentru diferite lucrări și achiziții.
Numai anul trecut, doar una dintre firmele afaceristului, SC Mobitom, a câștigat de pe urma municipalității patru contracte, suma ridicându-se la peste 10 miliarde de lei vechi. Astfel, firma lui Oancea a semnat cu primăria un contract pentru îngrijirea fântânilor arteziene (530.000 lei, fără TVA), furnizarea și montarea a 150 de bănci de odihnă în Constanța (81.250 lei fără TVA), un contract pentru repararea și montarea băncilor de odihnă din oraș și din Mamaia (210.012 lei, fără TVA), un contract pentru repararea, montarea și întreținerea scenelor și a ringului de dans din Mamaia (52.845 lei, fără TVA).
Omul de afaceri a mai primit însă de la Primăria Constanța multe alte contracte, prin diferite firme. Spre exemplu, Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Sal-vamarilor din România, finanțată și condusă de același Gheorghe Oancea, a obținut de la Mazăre serviciul de salvamar și a posturilor de prim ajutor pe plajele din Constanța și Mamaia, în sezonul estival 2009, pentru suma de 989.500 lei, fără TVA, deși valoarea inițială a contractului a fost de 798.000 lei.
Tot Oancea a obținut, la sfârșitul anului, de la Confort Urban, alte două contracte, prin firma Mira Impex SRL, pentru repararea, montarea și demontarea instalației electrice de iluminat ornamental cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2009 – 2010. Cele două acorduri se ridică la peste 11 miliarde de lei vechi.

Comentează știrea

Un constantean
9 iunie 2014
Pana cand vom rabda?

de unde are omul asta atata ura si dispret pt orasul nostru? Il batjocoreste in fel si chip. Ne-a furat de ani de zile, obtinand ilegal milioane de euro, face reclama la Mamaia cu femei dezbracate, vrea sa ne extermine si lacul de apa potabila din Dobrogea, sa ne aduca la toti cancer prin exploatarea gazelor de sist, ne face reclama proasta pt ca se va alege in final cu dosar penal, Se mai si deghizeaza ca un gay. Unde ati mai vazut primar deghizat? Adica, el, functionar al statului face teatru cand e in exercitiul functiunii! De ce il lasam sa ne extermine ce-a mai ramas verde in Constanta? Cand ai avut o zi grea la birou, unde e cel mai fain sa mergi, mai ales pe caldura? In parc. Cand esti la pensie si nu ai bani sa iesi la bar, tot in parc mergi. Daca ai copii, tot acolo ii duci, sa aiba spatiu si sa respire aer mai curat. La picnic, unde iesim noi constantenii? In parc. Parcurile sunt spatiile noastre publice verzi. Nu ii apartin primarului, care e functionar public, deci platit tot de noi. El nu are cum sa cedeze parcul de unul singur. Va rog sa iesiti la protest, este singura cale de a-l face pe acest om sa inteleaga ca nu e boier de Constanta, ci doar primar!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1266 secunde