Culmea sărăciei

Mașinile de poliție din Constanța nu mai fac nici nino-nino!

Marţi, 17 Septembrie 2013, 18:38
917
Majoritatea mașinilor în care polițiștii din Constanța patrulează sau îi fugăresc pe infractori ar fi trebuit deja date la casat. Au defecțiuni la sistemul de frânare, la direcție și, culmea, nu le funcționează nici girofarurile. 

Problemele din parcul auto al Inspectoratului Județean de Poliție Constanța au fost, în ultimii ani, de nenumărate ori, motiv de nemulțumire a oamenilor legii. Fie că le-au reclamat agenții de la Ordine Publică, indignați de calitatea autospecialelor în care sunt trimiși pe teren, fie le-au punctat chiar cei din conducerea instituției constănțene. La începutul acestei săptămâni, Sindicatul Național al Agenților de Poliție a făcut publică situația parcurilor auto a inspectoratelor județene din întreaga țară, conform datelor centralizate de Direcția de Logistică a Poliției Române.

Iar, conform datelor existente la nivelul acestei direcții, situația la Constanța este alarmantă. Astfel, dintr-un total de 218 mașini de poliție, 180 trebuia să fie date deja la casat (ceea ce înseamnă aproximativ 83%), zece mașini sunt indisponibile din cauza unor defecțiuni tehnice, iar alte zece mașini au defecțiuni la sistemul de frânare și direcție. Altfel spus, majoritatea mașinilor de poliție din dotarea Poliției Constanța au probleme și ar fi trebuit retrase deja din circulație.

Totodată, în vreme ce toate cele 218 autoturisme au poliță RCA, niciuna nu are asigurare CASCO. Ce înseamnă acest fapt pentru polițiști? "Dacă ajung să fie implicați într-un accident, vor fi cercetați disciplinar și vor ajunge să plătească din buzunarul lor reparațiile mașinii", a afirmat liderul sindical Iulian Surugiu.

Nici girofarurile nu mai funcționează!

Iar exemplele pe care ni le-a dat liderul de sindicat sunt tragi-comice: "A fost o situație când un echipaj plecat la o sesizare pe 112 nu a mai ajuns la destinație pentru că a sărit roata mașinii, în mers. Numai o minune a făcut să scape teferi. Apoi, la trei sferturi dintre mașini nu mai funcționează sistemele vizual acustice (n.r. - girofarele), așa că polițiștii pleacă în urmărirea infractorilor fără să poată să pună în funcțiune semnalele vizuale sau acustice! Este o situație extrem de dificilă".

Bani mai puțini pentru reparații

Paradoxal, deși autoturismele "îmbătrânesc", ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de mai mulți bani pentru întreținerea lor, fondurile alocate acestui segment au scăzut, comparativ cu anii anteriori. Astfel, Poliției Constanța i-au fost alocate, în acest an, aproape 29.500 de lei pentru piese de schimb pentru mașini, 93.000 de lei pentru revizii tehnice, 50.000 de lei pentru RCA, puțin peste un milion de lei pentru carburanți și 40.000 pentru dotările necesare pentru anotimpul rece; în schimb, nu a fost alocat niciun leu pentru realizarea ITP-ului.

Se impune menționat că situația nu este specifică județului Constanța. Astfel de probleme sunt la toate inspectoratele județene de poliție din țară, iar vina este dată, cum era de așteptat, pe lipsurile financiare.

În contextul protestelor de la începutul lunii septembrie, guvernanții au promis că din luna noiembrie vor distribui 5.000 de autospeciale noi, achiziționate prin programul "Rabla", între toate structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Vorbim aici despre Poliție, Jandarmerie și pompieri. Rămâne de văzut cât vor rezolva problema respectivele autospeciale, în condițiile în care numai la inspectoratele județene de poliție sunt puțin peste 9.700 de mașini!

Pagina a fost generata in 0.2992 secunde