Mașini "evaporate" peste graniță. Ce "portiță" folosesc hoții de limuzine

1820
2
Mașini
În timp ce o parte a românilor încă nu știu dacă la trecerea de frontieră este sau nu necesară prezentarea documentelor privind deținerea sau folosința autoturismului, anumiți indivizi aflați în "branșa" furturilor de mașini cunosc foarte bine legislația și o folosesc din plin în favoarea lor.

Întrucât polițiștii de frontieră nu mai solicită procura șoferilor la intrarea sau ieșirea din țară, hoții de autoturisme par a fi dezvoltat o "afacere" de succes în comerțul cu mașini furate. Aproape săptămânal, oamenii legii depistează pe teritoriul județului Constanța, dar și în restul țării autovehicule furate ce sunt cumpărate de oameni de bună credință, ce-și iau astfel țepe de mii sau chiar zeci de mii de euro.

"La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentați documente cu privire modalitatea de deținere sau folosință a autovehiculului. În cazul în care circulați în interiorul Uniunii Europene, autoritățile cu drept de control din statele pe care le tranzitați pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deținere a autovehiculului pe care-l conduceți, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulația pe teritoriul statelor respective", susțin reprezentanții Poliției de Frontieră.

"Practic, dacă furi o mașină și are în ea toate actele, poți ieși liniștit din țară", este de părere unul dintre contestatarii măsurii de a nu mai solicita procura la ieșirea și intrarea în țară.

Polițiștii îl asigură că așa ceva nu se poate întâmpla. "Practic, dacă furi o mașină, ea este dată în consemn la frontieră și în momentul în care încerci să ieși din țară, poți ajunge după gratii", răspund polițiștii constănțeni.

Totuși, în ciuda acestui răspuns, practica din ultima vreme a hoților de mașini a dovedit că până la darea în consemn, autoturismele sunt scoase din țară și, în unele cazuri, pot ajunge chiar la fier vechi, proprietarii pierzând astfel orice speranță de a-și recupera autovehiculele. Se ajunge în această situație din cauza proprietarilor de autoturisme care nu reclamă autorităților imediat după ce au sesizat comiterea furtului.

"În momentul reclamării furtului oricărui autovehicul, se desfășoară o acțiune numită «năvodul». În cadrul acestei acțiuni, se organizează mai multe filtre, atât la nivelul județului, dar și la nivel național. De asemenea, la nivelul UE este disponibilă o aplicație la care are acces orice stat din Europa. Este o bază de date comună unde apar autovehiculele furate", ne-a explicat agent șef adjunct Dan Georgescu, membru al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

La controlul de frontieră, alături de cartea de identitate și permisul de conducere, trebuie să prezentați, pentru autoturismul pe care-l conduceți, certificatul de înmatriculare valabil al acestuia, Cartea Verde care este asociată poliței de asigurare pentru răspundere limitată RCA, precum și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice.

Comentează știrea

Mișu
17 iulie 2017
...

Crezi că "toti" sunt făcuți după chipul și asemănarea ta?

iulian
17 iulie 2017
service auto

Sunt multe masini de marca straina furate/ politia nici nu le poate identifica/ au acte notariale false cu care sunt inmatriculate/ sa mai punem la socoteala masinile bulgaresti care apoi devin romanesti !!

Pagina a fost generata in 0.466 secunde