Potrivit "Micii reforme" în Justiție

Martorii sau avocații care nu se prezintă la procese riscă amenzi usturătoare

1312
Martorii sau avocații care nu se prezintă la procese riscă amenzi usturătoare - cbe26388d090332197e870cb262d38cd.jpg
"Mica reformă" în justiție pune punct tergiversărilor voite, iar martorii ori avocații care nu se vor prezenta la termenele de judecată riscă amenzi usturătoare. Mai mult decât atât, "abuzul de drept", practicat în foarte multe cauze și de apărătorii constănțeni, este specificat de acum înainte în noul Cod penal, iar magistrații pot să ia măsuri atunci când constată că se exagerează în această privință.
Nu de puține ori am asistat la instanțele de judecată constănțene la o sumedenie de tertipuri avocățești în vederea amânării dosarelor de la o lună la alta, ajungându-se la performanța ca un proces să dureze, pe rolul unei singure instanțe, și până la 3 ani de zile, dacă nu mai mult. Că avocații erau plecați la alte instanțe din țară, solicitați într-un alt dosar în care inculpații se aflau în stare de arest preventiv, că erau bolnavi ori căutau alte motive mai mult sau mai puțin reale prin care să amâne un dosar, judecătorii, mai mereu, erau nevoiți să le facă pe plac pentru a nu încălca normele de procedură și a le asigura dreptul la apărare inculpaților.

Amenzi usturătoare
La fel, magistrații trebuia să țină procesul în loc pentru că diverși martori refuzau să se prezinte în sala de judecată. Prin noile modificări aduse, "lipsa nejustificată a martorului, a părții vătămate sau a părții responsabile civilmente se sancționează cu amendă de la 250 lei la 3.000 de lei.
Lipsa nejustificată a apărătorului ales sau desemnat din oficiu fără a se asigura substituirea, în condițiile legii ori înlocuirea sau refuzul acestuia de a asigura apărarea se sancționează cu amendă judiciară de la 250 la 3.000 de lei".
De asemenea, părțile dintr-un dosar au ocazia, de acum înainte, de a încheia o tranzacție de mediere privind latura civilă, astfel că aspectele privind daunele pot fi rezolvate mult mai ușor și fără bătăi de cap atât din partea judecătorilor, cât și a părților din dosar.
Dacă se încheie un astfel de acord de mediere, procesul poate fi judecat mult mai rapid, iar alte probleme privind latura civilă sunt evitate.

Procesomani, feriți-vă!
O altă modificare majoră care este adusă prin Legea 202/2010 îi afectează în mod direct pe "procesomani". Aceștia trebuie să știe că, dacă fac abuz de drept, iar anchetatorii constată asta, ei vor suporta cheltuielile judi-ciare.
La art. 192, după alineatul 1 se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: "În cazul în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, cheltuielile judiciare sunt suportate de persoana care a făcut sesizarea, în măsura în care se reține exercitarea abuzivă a acestui drept".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2628 secunde