€ 4.7625
£ 5.4024
$ 4.2638

Mai multe ştiri online:

Marinarii militari îl cinstesc pe Eminescu, la Iași, la teiul din Parcul Copou

Ştire online publicată Miercuri, 16 Ianuarie 2019. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Militarii din Forțele Navale române participă, zilele acestea, la două evenimente importante din istoria românilor, marcate în județul Iași.

În cursul zilei de ieri, marinarii au desfășura o serie de activități extra-curriculare împreună cu elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Iași. Programul interactiv a adus în atenția elevilor ieșeni și a marinarilor, contribuția poetului național Mihai Eminescu la dezvoltarea culturii române, cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la nașterea marelui poet. Totodată, marinarii le-au destăinuit elevilor câteva secrete din timpul marșurilor de instrucție pe mare și le-au prezentat avantajele carierei în Forțele Navale.

La finalul întâlnirii, marinarii le-au adresat elevilor invitația de a participa la ceremonia organizată astăzi, de la ora 11.00, de către Brigada 15 „Podu Înalt”, pentru a marca ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, la teiul acestuia din Parcul Copou.

Al doilea eveniment istoric, la care vor participa marinarii în județul Iași, este mai puțin cunoscut de către publicul larg. La mijlocul lunii ianuarie 1917, s-a produs cea mai mare catastrofă feroviară din România, în care și-au pierdut viața aproximativ 1.000 de persoane, printre care și comandorul de Marină Alexandru Cătuneanu. Tragedia a avut loc în apropierea gării din comuna Ciurea, pe fondul unei situații de criză din Primul Război Mondial.

Pentru a aduce un pios omagiu victimelor acestei catastrofe, Statul Major al Forțelor Navale, Brigada 15 „Podu Înalt” și autoritățile publice locale și județene ieșene organizează marți, 15 ianuarie, începând cu ora 11.00, o ceremonie militară și religioasă, la școala gimnazială din satul Lunca Cetățuii, comuna Ciurea. Cu acest prilej, reprezentantul conducerii Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, va acorda școlii din localitate denumirea „Comandor Alexandru Cătuneanu”, o personalitate marcantă a Marinei Militare Române, care a contribuit la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei și oceanografiei în România. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7403 secunde