" Marea Neagră este o zonă fierbinte unde NATO nu este pregătită suficient"

250

Articole recomandate

NATO este în prezent într-un "război sub linii" cu Rusia, iar nordul-arctic și Marea Neagră sunt puncte fierbinți unde alianța nu este pregătită să facă față amenințărilor, avertizează generalul (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR). Breedlove, într-o discuție restrânsă cu presa internațională la care a participat și HotNews.ro, atrage atenția că NATO duce lipsă de senzori și capabilități adecvate să contracareze amenințarea Rusiei în Marea Neagră, iar România, într-o perioadă de criză economică în urma pandemiei, va trebui "să prioritizeze la sânge" cheltuielile pentru apărare.


"În primul rând, NATO este mai importantă acum decât a fost vreodată în istoria sa", a spus generalul (r) american de patru stele Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR) într-o discuție restrânsă cu presa internațională la care a participat și HotNews.ro.


"În al doilea rând, avem un adversar care este în război cu noi, un război purtat "sub linii" - unii din NATO îl numesc război hibrid, alții îi zic "zonă gri". Eu prefer să-l descriu drept "război sub linii". În al treilea rând, avem noi zone care să ne îngrijoreze în NATO. Sunt câteva zone fierbinți care ne vor face să ne reconcentrăm atenția", a spus Breedlove făcând referire la zona Mării Negre și la zona de Nord - zona arctică a continentului.


"Totul este acum complicat de pandemia COVID-19 - ce a însemnat acest lucru în economiile țărilor noastre și ce urme va lăsa în bugetele de apărare", este de părere generalul american aflat acum în rezervă. Breedlove a precizat că vorbește în nume personal, ca fost conducător al NATO în Europa și nu reprezintă poziția SUA sau a NATO prin ceea ce declară.


Coerența și solidaritatea membrilor este practic centrul de gravitate al alianței, iar generalul american crede că tocmai acest centru de gravitate trebuie dezvoltat cât mai activ. NATO trebuie să fie activ și să se angajeze în acest "război sub linii", însă Breedlove apreciază că în ceea ce privește zonele fierbinți din Marea Neagră și din nordul-arctic alianța nu este pregătită.


"Avem zone aeriene și maritime în interiorul alianței noastre care nu sunt bine deservite de senzori și nici de capabilități de a lansa un atac. Când am instalat cele două baze ale scutului anti-rachetă (n.r. la Devesleu în România și în Polonia), cu radarul lor foarte capabil care ne permite să vedem rachetele tactice balistice ce ar putea să ne amenințe, am chemat toți șefii de stat major și șefii forțelor aeriene și am făcut o simulare. Le-am arătat ce zone sunt acoperite practic de aceste sisteme anti-rachetă. Și unii au fost șocați să vadă că acoperirea nu e suficientă pentru toate țările. Radarul are o limită și le-am spus că avem nevoie de mai mulți senzori. Cu cât mai mulți senzori, cu atât mai mare acoperirea și capabilitatea de a urmări cu precizie rachetele care ne-ar putea amenința astfel încât să răspundem cu cele mai potrivite arme împotriva lor. Sunt porțiuni din Europa care sunt foarte slab acoperite de ce senzori există în prezent", mai detaliază generalul american.


"În Marea Neagră abilitatea noastră de a detecta, ținti și trage este foarte "episodică". Doar când NATO, sau mai ales SUA, trimit în zonă distrugătoare sau fregate ne multiplicăm capacitatea de a vedea și de a trage în acea zonă maritimă. Dar, în restul zilelor, abilitățile noastre la Marea Neagră nu sunt adecvate nevoilor", consideră fostul comandant NATO.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5569 secunde