Mangalia, orașul cu cele mai sigure străzi din județul Constanța

1193
4

Articole de la același autor

Până nu demult, Mangalia era renumită pentru bătăile sângeroase dintre clanurile de romi din municipiu. Frecvent, neînțelegerile dintre aceștia escaladau și sunt bine cunoscute reglările de conturi "soluționate" cu bâte, săbii și chiar pistoale. De altfel, la ultima descindere a mascaților la locuințele membrilor grupului Raim - cei care erau implicați, potrivit polițiștilor, în majoritatea scandalurilor menționate - a fost găsit un adevărat arsenal de război: pistoale cu gaz, grenade, cagule, baston telescopic etc. 

În prezent, însă, spune comisarul șef Nicolae Pescaru, șeful Poliției Mangaliei, municipiul a ajuns să fie unul dintre cele mai "liniștite" din județ.

"Într-un clasament al unităților de poliție, în ceea ce privește numărul dosarelor soluționate și infractorilor prinși, ne situăm pe locul patru sau cinci, după municipiul Constanța și câteva secții de poliție. Dar în ceea ce privește infracționalitatea stradală, suntem pe ultimul loc pe județ", ne-a declarat comisarul șef.

Hoții preferă fierul vechi, nu cerceii

Cum s-a ajuns în această situație? Pe de o parte, scandalagii consacrați ai municipiului (membrii familiilor Raim și Sinan) sunt preocupați cu dosare penale cu care au ajuns în instanță, fiind judecați pentru fel de fel de infracțiuni, pornind de la loviri și alte violențe, distrugeri și ajungând până la amenințări și ultraj. Pe de altă parte, nici infractorii nu s-au dovedit atât de violenți precum în municipiul Constanța. Astfel, în vreme ce în reședința de județ, anul trecut, au fost comise sute de tâlhării, sute de femei fiind atacate în plină stradă și le-au fost smulse lănțișoarele sau cerceii, în Mangalia au fost comise mai puțin de zece astfel de fapte.

"Sunt probleme, dar nu de nestăpânit, în schimb, cu furturile din dependințe, din garaje, hoții furând tot ce pot să valorifice la centrele de fier vechi. Aceste furturi sunt însă cauzate și de sărăcie. Au furat până și ușa de la intrarea în căminul de locuințe sociale și au dus-o la centrul de colectare. Luăm însă măsuri, am făcut controale la aceste centre, împreună cu Garda de Mediu, am făcut dosare penale celor prinși că furau. În plus, am încheiat un protocol cu Primăria Mangalia și toți cei care comit infracțiuni sunt comunicați, pe o listă, autorităților locale și nu mai primesc ajutoare sociale sau ajutoare de încălzire. Sunt numeroase persoanele care beneficiază de sprijin din partea primăriei, dar i-am prins fie că furau capace de canalizare, fie le-au fost întocmite dosare penale pentru comerț ilicit", a afirmat șeful Poliției Mangalia.

Puțini polițiști…

În altă ordine de idei, asemenea altor unități de poliție, și Poliția Mangalia se confruntă cu un deficit de personal, în special la Biroul de Ordine Publică.

"Nu acoperim acest segment așa cum am vrea noi. Suntem în stradă, suntem vizibili pentru că polițiștii sunt activi și se mută constant dintr-o parte în alta a municipiului, dar numărul lor este redus comparativ cu nevoile reale", a afirmat comisarul șef Pescaru.

Astfel, dacă până în urmă cu doi ani la acest birou erau peste 15 agenți de ordine publică, în prezent își mai desfășoară activitatea sub zece. Pentru a desfășura activitatea în condiții optime, polițiștii colaborează cu polițiștii locali.

Este nevoie de sistem video de supraveghere

În condițiile deficitului de personal, instalarea unui sistem de supraveghere video a municipiului devine imperios necesară.

"Avem promisiuni de la primarul localității, Cristian Radu, că un astfel de sistem de supraveghere va fi montat. Vor fi vizate, în primă fază, intersecțiile principale, stațiunile și plaje, iar dispeceratul pentru monitorizare va fi montat în sediul Poliției, chiar dacă de monitorizare se vor ocupa și polițiști locali și jandarmi", a mai spus comisarul șef.

Comentează știrea

GEO
22 februarie 2013
Linistea publica

Veniti in zilele lucratoare intre orele 1145 -1205 in zona scolii generale nr.2 si veti vedea ca pe aici nu trece nici un politist.Elevi ai scoli atat din clasele 1-4 cat si 5-8 atat fete cat si baieti vin intre 10 si 20 de persoane in jurul blocurilor a1 la fumat,uneori la baut ,fac galagie se cearta cu locatarii.Cinste scolii si parintilor.

Iordan
22 februarie 2013
Politia face si magarii

Adevarul este ca, de fiecare data cand infractionalitatea scade, este pentru ca politistii nu inregistreaza toate plangerile populatiei. Eu am depus plangere de 3 ori pentru furturi din curte, ca sa aflu ca niciuna nu fusese inregistrata. Astfel isi mentin sefii scaunele sub ei. Daca ar inregistra toate plangerile, ar da prost la aia de la nivel mai mare, ca nu le-ar putea solutiona. Asa ca nu le intregistreaza, mai ales pe cele de la tara, unde se fura in draci.

Radu
22 februarie 2013
Trecut versus prezent

Sunt mangaliot de cateva decenii si stiu ca inca de pe vremuri,daca nu era presiune constanta din partea militiei,mai apoi a politiei,Mangalia devenea imediat,adica in termeni de doua-trei zile,un orasel destul de ostil.Nu este nimic schimbat in atitudinea locuitorilor,cu atat mai mult,cu cat si nivelul real de educatie a scazut dramatic si aici,ca peste tot. A crescut tupeul si curajul lichelelor ,mangaliotii simt asta si nu e suficient ca doar cateva scursuri au dosare.Dorim camere peste tot si monitorizare continua.Personal,cred ca e nevoie de macar 20 de ani de presiune pe indivizii dubiosi ca sa se intre oarecum in normalitate. Restul ,de reclame si declaratii fantezisto-optimiste suntem satui de pe vremea comunista si au doar efectul de deja vu'.

irinel
22 februarie 2013
politistul mangaliot

pai cum sa nu se impauneze si ei, in frunte cu el... la banii si sforile care le trag si ei acopera 35% din nisa de criminalitate...macar c-ai acopera sa-si ia jarul...nu mai pozati in elementele cele mai curate cand voi santeti naclaiti.Vi se pare ca santeti prea putini ? As vrea sa va vad la patron, cu salariu minim pe economie...

Articole pe aceeași temă

Luni, 21 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Cum să prevenim furturile
Joi, 13 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Cum să evitați furturile
Miercuri, 14 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Tâlharii au băgat spaima-n constănțeni
Pagina a fost generata in 0.4 secunde