Mărturii de pe navele ajunse în porturile constănțene:

"Mai bine îți bagi un băț în fund decât să vii la Constanța. Am cărat doi saci cu țigări la mașinile vameșilor"

54402
30

Articole de la același autor

În urma descinderilor procurorilor anticorupție în portul Constanța, navigatorii români au prins glas, felicitând autoritățile că, în sfârșit, s-au gândit să spele rușinea de pe obrazul marinăriei românești.


Marius este ofițer punte și navigă de mulți ani pentru o companie din afara țării. Este unul dintre marinarii care, ieri, ne-au contact pentru a povesti ce înseamnă să ajungi cu nava în porturile românești.




"Când am citit prima oară știrea cu DNA în Portul Constanța vă mărturisesc că mi-am făcut cruce și am zis Amin!Era o rușine teribilă pentru tine, ca marinar român, să vii cu nava, cu colegi din alte țări în echipaj, la Constanța. În 2010 am fost cu nava la Midia. Pur și simplu, Vama și Poliția de Frontieră au dat năvală la bord. Au întors până și saltelele din cabine, doar, doar or găsi un pachet de țigări în plus. Scotoceau peste tot ca niște câini doar să ne găsească nod în papură. Ne spuneau de la obraz: se opresc pentru un bax de țigări. Nu plecau fără baxul de țigări de la bord.
Apoi, în 2014 am ajuns la Agigea. Au venit cu două dube la cheu, dar spre surprinderea mea au fost politicoși, cuminți. Au făcut control și la final s-au oprit în camera sigiliu, unde sunt țigările și whisky. M-au întrebat direct: «Ce vreți să vă rămână?» Adică nu cât să ia, ce să ia, ci cât să ne lase. Comandantul nu a mai vrut să discute cu ei, așa că m-am ocupat eu. Vă jur că eu, personal, am cărat la mașinile lor doi saci cu țigări și whisky. Ne-au mai lăsat țigări cât să ne ajungă până la Istanbul.
Părerea mea este că ne făceam de cacao în toată lumea. Nici măcar în Bulgaria sau Georgia nu mai este așa, au lăsat-o mai moale. Dacă vrei să le dai un carton de țigări e ok, dacă nu, ei nu îți cer nimic. În Rusia au pus camere de filmat peste tot, nu se mai ating de nimic. Turcia, nu mai spun, ne dă clasă de mulți ani. Acolo urcă la bord doar două persoane: un vameș și agentul navei. La noi sunt comisii întregi. Singura țară unde am mai văzut ca în România este Nigeria. Acolo se mai acționează ca la noi. Acum câțiva ani, în Portul Constanța, vameșii și frontiera neștiind că sunt și români în echipaj discutau de față cu noi: «Hai să îi facem și pe-ăștia!». Mai bine îți bagi un băț în fund decât să mergi la Constanța", ne-a povestit ofițerul. 


Comentează știrea

30 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Naekst
6 octombrie 2016
Rusinea marinariei romanesti

Marius, cu siguranta ca se stie la toate institutiile statului cum se procedeaza in porturile romanesti, ca doar de asta sint numiri pe criterii politice chiar si aici. A fost o data o lege si in Romania care zicea ca nu urca la controlul de sosire decit agentul navei , dar nu a tinut mult, oare de ce?

Gogu
6 octombrie 2016
Este adevarat

Am fost si eu cu nava la constanta. Exact ca in lumea a treia. Pe langa tigari si whisky au mai vrut si salam, cascaval si cutii de lapte!!!!! Exact ca in nigeria

navigator
6 octombrie 2016
spaga

Poate se ocupa cineva si de cei de la PSC din ANR,tandemul Mezei-Popescu mai au putin si-isi iau avioane ca vpoare au

lol
6 octombrie 2016
romaniasulii

iti ia si pixurile / creioanele de pe masa si cd-urile de muzica de filme tot ce prind jegosii

ionica
6 octombrie 2016
bat in fund

Nimic anormal intr-o tara in care cei care fura diplome si doctorate obtin functii de conducerea prostimii si bani pentru nemunca ! Banditii de dupa gratii devin "savanti "de renume ,condamnatii penal sunt alesi sa conduca comunitatile de ghiolbani ....Cam cate bete in fund sa-ti bagi ca sa scapi de asemenea golanii ,nemaiintalnite nici macar in Nigeria !

un cititor
6 octombrie 2016
rusine

Romanul vrea sa vina la tine in control si sa iti arate el ce destept e!

Vali
6 octombrie 2016
Vamesii din porturile maritime

Din nefericire asa este,o rusine sa ajungi in tara ta cu nava.Propun sa fie anchetati si arestati asa cum cere legea.Justitia mai exista in Romania ?

Vali
6 octombrie 2016
Vamesii din porturile maritime

Din nefericire asa este,o rusine sa ajungi in tara ta cu nava.Propun sa fie anchetati si arestati asa cum cere legea.Justitia mai exista in Romania ?

Toma Necredinciosul
6 octombrie 2016
Oare se va termina ?

Eu sunt sceptic , la noi se merge pe principiul ...Pleaca ai nostrii vin ai nostrii !

Gigel
6 octombrie 2016
cu nava la constanta

zaharnitaaaa pana si aia au cerut-o, au plecat cu bidonul jumate de coca cola spunand ca si fetele de la birouri trebuie sa bea, rusineeeee

30 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2519 secunde