Magistrații constănțeni, front comun împotriva modificării Legilor Justiției

558
Magistrații constănțeni, front comun împotriva modificării Legilor Justiției - fondmagistrati5-1507563142.jpg

Articole de la același autor

Peste 3.000 de magistrați au semnat un memoriu, adresat prim-ministrului României și ministrului Justiției, prin care solicită retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiției.

Printre aceștia se numără și 151 de judecători și procurori din Constanța. În total, vorbim de opoziția a aproximativ jumătate din numărul magistraților din România.

În frunte cu procurorul Paul Ardeleanu, șeful DIICOT Constanța, și Iulian Dan Năstase, vicepreședintele Curții de Apel Constanța, procurorii și judecătorii de la malul mării și-au dat mâna pentru a face front comun împotriva proiectului lansat în spațiul public de Tudorel Toader, ministrul Justiției, de modificare a Legilor nr.303/2004, 304/2004 și nr.317/2004.

După ce ministrul a ieșit în spațiul public fără a avea în spatele proiectului studii de impact și fără o prealabilă consultare asupra unor aspecte legislative esențiale, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a precizat că proiectul nesocotește aspecte esențiale fundamentale privind funcționarea sistemului judiciar și contravine dispozițiilor constituționale. Avizul CSM este consultativ. Totuși, în memoriul semnat de magistrați se arată că, deși avizul negativ al CSM este unul consultativ, el nu poate fi nesocotit sau desconsiderat. În memoriu se arată că avizul negativ al CSM, deși unul consultativ, nu poate fi nesocotit și desconsiderat.

"În anul 2017, în condițiile în care România este supusă, în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de cooperare și verificare, tocmai pentru alinierea justiției sale celor ale statelor cu tradiții istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiției sub control politic și lărgirea nepermisă a atribuțiilor ministrului Justiției. Aceste propuneri, odată intrate în vigoare, vor influența cariera și activitatea profesională a magistraților pentru o perioadă îndelungată și vor produce dezechilibre în sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeană în repetate rânduri", se arată într-un pasaj al memoriului semnat de magistrați.

Magistrații resping toate modificările de esență ale proiectului legislativ, privind reorganizarea Inspecției Judiciare, ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiției, modificările privind numirile la vârful Justiției și cele privind regimul răspunderii magistraților sau de recrutare a acestora.

Una dintre cele mai importante schimbări anunțate de Tudorel Toader este excluderea președintelui României din procedura de numire a șefului DNA, DIICOT și Procurorului General. Ministrul Justiției a anunțat modificări și în ceea ce privește răspunderea magistraților, aceștia putând fi urmăriți penal de o direcție nouă din Parchetul General, separată de DNA si DIICOT. Tudorel Toader a mai propus subordonarea politică a Inspecției Judiciare, care ar urma să treacă de la CSM, la Ministerul Justiției. Totodată, se dorește modificarea mandatelor de șefi ai DNA, DIICOT și Parchet General, la 4 ani, față de 3 ani, cât sunt în prezent. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7973 secunde