Mafia permiselor auto false, prezentă și în Constanța! Iată care era filiera

1635

Articole de la același autor

Procurorii DIICOT au descins, miercuri, 14 octombrie, în mai multe județe din țară, inclusiv în Constanța, pentru destructurarea unei rețele de falsificatori care aduceau permise auto false tocmai din Africa, pentru a le preschimba în țara noastră. Până în prezent, în vizorul anchetatorilor au ajuns 100 de persoane.

Rețeaua infracțională cu ajutorul căreia mai mulți români au obținut permise de conducere în țara noastră, în mod ilegal, este extinsă la nivelul mai multor județe și chiar și peste hotare. Noi detalii ies la iveală în modul în care erau desfășurate operațiunile infracționale, în cadrul amplei anchete derulate de DIICOT Ploiești. Cazul a intrat în atenția oamenilor legii în martie 2020, iar până în prezent procurorii au întocmit deja trei rechizitorii, prin care au trimis în judecată 52 de inculpați. Ieri, oamenii legii au descins în noi percheziții, pe baza informațiilor noi aflate, în alte 41 de percheziții, pentru prinderea a 48 de suspecți, din 19 județe și municipiul București. Astfel, încă de la primele ore ale dimineții, au avut loc percheziții în Ploiești, Bacău, Constanța, Iași, Oradea, Pitești, Arad, Botoșani, Călărași, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Olt, Teleorman, Vâlcea și Vaslui. Perchezițiile au avut loc la „locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals”, au precizat anchetatorii.

Investigația a scos la iveală că persoanele care nu reușeau să obțină permisul auto în țară – inclusiv C, D sau E – trimiteau membrilor grupării datelor lor de identitate, specimen de semnătură și o fotografie tip buletin – sau erau fotografiate cu un cearșaf alb ori cu un perete alb în spate -, cât și o sumă de bani, între 2.000 și 3.000 de euro. Sumele erau trimise prin transfer monetar.

„În continuare, erau întocmite în fals documentele necesare, erau obținute permisele auto emise de autoritățile din statul african, iar o parte dintre acestea au fost supuse preschimbării cu permise de conducere românești, autentice. Permisele de conducere emise de autoritățile competente din țara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăți de curierat, iar cetățenii români care intrau în posesia permiselor obținute în mod fraudulos se prezentau la serviciile județene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, unde permisele eliberate de autoritățile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești. Se ajungea astfel în situația în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcției de Permise. Ulterior aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea”, au descris situația procurorii DIICOT.


Miercuri, 48 de persoane au fost duse la audieri la Ploiești. Potrivit anchetatorilor, funcționarii publici de la Permise și Înmatriculări „își depășeau fără vinovăție limitele autorizării”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0274 secunde