Mafia cerealelor lovește din nou în Portul Constanța!

2623
Mafia cerealelor lovește din nou în Portul Constanța! - cerealeport-1345216804.jpg
O nouă mega-afacere cu cereale care se desfășura prin portul Con-stanța, pusă la cale de doi bărbați de origine libanezo-britanică, a fost descoperită de polițiști și procurori, în strânsă colaborare cu Serviciul Român de Informații. Prejudiciul creat statului român, prin înregistrarea fictivă a unor transporturi și perceperea ilegală de TVA se ridică, spun anche-tatorii, la suma de 30 de milioane de euro. Nu mai puțin de 20 de persoane au fost conduse, vineri, la sediul DIICOT - Structura Cen-trală în vederea audierii după ce anchetatorii au deschins simultan la 56 de locații din Constanța și alte cinci județe ale țării.

Vineri, nu mai puțin de 56 de percheziții, la care au participat luptători SIAS, au avut loc la sediile unor societăți comerciale, precum și la locuințele suspecților din județele Călărași, Ilfov, Constanța, Timișoara, Ialomița și municipiul București. La acțiune au participat ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO - IGPR, procurori ai DIICOT, sprijiniți informativ de Serviciul Român de Informații. Toată această desfășurare de forțe a avut loc pentru destructurarea unei grupări, alcătuită din 20 de persoane, de origine română și libaneză, care era specializată în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, contrabandă și spălare de bani, în domeniul operațiunilor comerciale cu cereale.

Transporturi fictive de cereale

Liderii grupării au fost identificați ca fiind doi cetățeni cu dublă cetățenie, libaneză și britanică, respectiv E.K., de 48 de ani și Y. L., 38 de ani.

Anchetatorii spun că, sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăți comerciale și au obținut beneficii financiare substanțiale, prin crearea de circuite comerciale și financiare fictive, având drept scop eludarea plății impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.

"În perioada 2010 - 2011, suspecții au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienței reale a mărfurilor. Astfel, deși cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România și le exportau către țări extra-comunitare, în scopul de a obține de la statul român deduceri nelegale de TVA", spun reprezentanții DIICOT - Structura Centrală.

După ce au urmărit luni de zile activitatea desfășurată de rețea, polițiștii și procurorii au ajuns la concluzia că cei în cauză realizau operațiuni de export a unor cantități mult mai mari de cereale decât cele menționate în documentele vamale de export, în această modali-

tate realizându-se ascunderea sursei impozabile și externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăților exportatoare. Printr-o astfel de modalitate s-a reușit crearea unui prejudiciu cauzat bugetului de stat în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.

20 de persoane duse la audieri

În urma perchezițiilor efectuate vineri, 20 de persoane au fost conduse la audieri. Rămâne de văzut dacă pentru toate acestea procurorii vor propune arestarea preventivă sau vor decide ca, pentru unii dintre suspecți, cercetările să aibă loc cu ei în stare de libertate. Totodată, saci plini cu documente au fost duse la sediul DIICOT, procurorii urmând să ia la puricat toate afacerile derulate, pe hârtie, de către suspecții din acest dosar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 18 August 2012
Stire din Eveniment : Hoți din locuințe prinși în flagrant
Pagina a fost generata in 1.5969 secunde